Mainos

Joka seitsemäs näkee nälkää

Yli 800 miljoonaa ihmistä maailmassa kärsii edelleen nälästä tai aliravitsemuksesta johtuvista sairauksista. Asia selviää YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n tänään julkaisemasta vuosiraportista.

Nälänhädästä kärsivien määrä on laskenut jonkun verran, sillä kolme vuosikymmentä sitten nälkäisiä arveltiin olevan vielä 960 miljoonaa. Silti joka seitsemäs maailman ihmisistä on edelleen aliravittu. FAO:n johtajan Jacques Dioufin mukaan tarvittava teknologia ja voimavarat kaikkien ihmisten ruokkimiseen ovat kuitenkin jo olemassa.
-Jos emme onnistu voittamaan nälkää, voimme syyttää siitä ainoastaan omaa itsekkyyttämme ja heikkoa harkintaamme, sanoi Diouf. Diouf muistutti myös, että maailman nykyinen ruokatuotanto riittäisi hyvin ruokkimaan maapallon kuusi miljardia ihmistä.

Afrikka edelleen synkkä alue

Afrikassa tilanne on edelleen synkkä

Vaikka nälänhätä maailmanlaajuisesti - ja erityisesti Aasiassa - onkin vähentynyt, Afrikan tilanne on edelleen synkkä. Sodat, vallankaappaukset ja yhteiskuntien epävakaus ovat keskeisiä syitä myös ruokahuollon heikkouteen. Raportin mukaan maiden sisäiset konfliktit ovat usein vahingollisempia ruokahuollolle kuin sodat toisten maiden kanssa. Muita ruokatilanteen kehnouteen vaikuttavia tekijöitä olivat raportin mukaan "epätavallisen huonot ilmasto-olosuhteet, vuoden 1997 talouslama ja monien välttämättömyyshyödykkeiden jatkuvasti nousseet hinnat".

FAO:n laskelmien mukaan riittävän ruokamäärän tuottaminen nälästä kärsivien ruokkimiseksi tulisi maksamaan ainoastaan 13 dollaria eli noin 90 markkaa henkeä kohti vuodessa. FAO:n vuosiraportin julkaisemisen yhteydessä julkaistiin myös tutkimus, jonka mukaan nälän poistamisella olisi myös positiivinen vaikutus köyhien maiden talouteen. Tutkimuksen mukaan ravintomäärän nostaminen 2770 kilokaloriin päivässä henkeä kohti johtaisi bruttokansantuotteen kasvuun noin 0,8 prosentilla vuodessa. Tutkimus tehtiin 110 maassa.

(STT-AFP)

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot