Mainos
Mainos

Joukkomurhaaja Breivik välttää vankilan, mutta joutuu pakkohoitoon

Norjan joukkomurhaaja Anders Behring Breivik on mielentilatutkimuksen mukaan syyntakeeton, kertoo Norjan valtionsyyttäjä Svein Holden. Tulos merkitsee sitä, että Breivikiä ei välttämättä tuomita vankeusrangaistukseen vaan hänet saatetaan määrätä pakkohoitoon.

Oikeuspsykiatrien tekemän tutkimusraportin mukaan Breivik kärsii paranoidista skitsofreniasta ja elää omassa harhaisessa todellisuudessaan. Hän katsoo olevansa valittu päättämään, kuka saa elää ja kenen pitää kuolla. Lisäksi Breivik uskoo olevansa valittu vapauttamaan kansa ja johtamaan Norjaa.

Tutkimusraportin mukaan Breivik oli Oslon pommi-iskun ja Utöyan verilöylyn tekohetkellä psykoottinen.

Oikeuspsykiatrit haastattelivat Breivikiä 13 kertaa. Tutkimusraportti luovutettiin oikeudelle aamulla.

Breivikin juttua käsittelevän Oslon käräjäoikeuden ei asiantuntijan mukaan ole kuitenkaan pakko noudattaa tutkimustulosta, vaan se on neuvoa-antava. Lisäksi oikeuslääketieteellinen lautakunta (RMK) tekee vielä oman arvionsa raportista.

Norjan yleisradio NRK kertoi aiemmin tänään, että Breivik on saattanut lapsena joutua seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi. Asiaan viittaavat kahden toisistaan riippumattoman lähteen tiedot. Toinen lähteistä on psykologi, joka tutki 4-vuotiasta Breivikiä ja suositteli tämän siirtämistä kasvattikotiin.

(MTV3 - STT - NTB)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme