Mainos
Mainos

Joulu USA:ssa: CIA-agentit selvittävät lasten joululahjatoiveita

Yhdysvalloissa valmistaudutaan jouluun hiukan eri tavalla kuin Suomessa, ja rauhallisuus on kaukana amerikkalaisesta joulusta.

– Termit "rauhallinen joulu" ja "joulurauha" puuttuvat amerikkalaisten sanastosta. Joulu on puuhakasta ja hauskaa aikaa. Hiljentymiseen ei ole aikaa kun pitää ostaa paljon lahjoja, ja talon koristeluun käytetään myös paljon aikaa, kertoo MTV:n Yhdysvaltojen avustaja Merja Laakso

Yhdysvalloissa ei ole lainkaan suomalaisille tuttuja pitkiä joulunpyhiä, vaan kaupat ovat auki kaikkina muina päivinä paitsi joulupäivänä. Aattonakin ollaan ostoksilla pitkälle iltapäivään ja tapaninpäivänä lähdetään taas ostoskeskuksiin vaihtamaan tai palauttamaan lahjoja.

Jenkkilässä joulun tärkein asia lieneekin ostaminen, minkä takia kaupat keksivät joka vuosi uusia tempauksia, joiden avulla houkutellaan asiakkaita.

– Minusta aika hassu juttu on se, että yksi tavarataloketju on palkannut eläkkeelle jääneen CIA:n salaisen agentin antamaan vanhemmille neuvoja siinä miten vakoilla lapsia ja selvittää samalla mitä he todella haluavat joululahjaksi. Vakoilu on ollut niin pinnalla uutisissa tänä vuonna, että ehkä se ajatus tavaratalovakoojasta tuli siitä.

Tietynlaista vakoilua on myös se, kun yritetään selvittää, että mitä joku läheinen ihminen haluaisi lahjaksi. Työnantajat antavat jouluna lahjoja työntekijöilleen ja heille tehtävä on erityisen vaikea, sillä he eivät välttämättä tunne alaisiaan hyvin. Niinpä yhä suositummaksi lahjaksi on tullut ostoskärryryntäys.

– Lahjan saaja saa esimerkiksi kolme minuuttia aikaa täyttää ostoskärrynsä kaikella haluamallaan, ja kaikki se, minkä hän ehtii mättää kärryyn määräajassa, on hänen. Työnantaja maksaa laskun kauppiaalle. Työntekijä käy tietysti etukäteen katsomassa mitä hän haluaa ja mistä sen löytää niin, että hän ehtii juosta mahdollisimman hyvän reitin kaupassa sitten kun se kolmen minuutin ryntäyshetki koittaa, Laakso kertoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme