Mainos
Mainos

Joulusaarilla siirtolaisleirin levottomuudet jatkuvat

Australia on lähettänyt lisävahvistuksia levottomuudesta kärsineeseen siirtolaisten vankileiriin Australian Joulusaarille.

Australia ohjaa kaikki maahan pyrkivät siirtolaiset Papua-Uuteen Guineaan tai Joulusaarille leireihin, joiden oloja on arvosteltu ihmisoikeusjärjestöjen toimesta useasti aikaisemmin. Viimeksi YK:n alainen ihmisoikeusjärjestö arvosteli Australian siirtolaispolitiikkaa.

Joulusaarilla on myös uusiseelantilaisia, joita odottaa karkotus viisumin mentyä umpeen. 

Viimeisimmät levottomuudet alkoivat sunnuntaina Joulusaaren vankileirillä, kun yksi pakoa yrittänyt turvapaikanhakija sai surmansa epäselvissä olosuhteissa.

Kuolema aiheutti leirillä laajoja mellakoita ja leirin vartijat joutuivat pakenemaan. Leirin asukkaat ovat valittaneet elinoloistaan leirillä. Vankileirillä asuu tällä hetkellä yli 200 miestä. Poliisi on jo vallannut takaisin useita leirin rakennuksia.

Uusiseelantilainen Tuk Whakatutu kertoo puhelussaan Radio New Zealandille, että leirin on piirittänyt mellakkavarusteilla varustautuneet poliisit. Hänen mukaansa suurin osa leirin asukkaita toivoo rauhanomaista ratkaisua, mutta levottomuuksia johtaa 20–30 hengen joukko, joista osa on kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita tuomittuja rikollisia. Joidenkin tietojen mukaan leirillä on sytytetty mm. rakennuksia palamaan

Vangin kertomuksia ei ole pystytty vahvistamaan, mutta Australian poliisi on vahvistanut, että maahanmuuttovirasto on pyytänyt poliisilta apua ja että henkilöstä on Joulusaarille lähetetty. Maahanmuuttovirasto vahvistaa myös, että operaatio on käynnissä, jotta leirin levottomuudet loppuisivat.

Joulusaaren alue on Australian hallinnossa oleva territorio Intian valtameressä Australian ja Indonesian välillä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme