Mainos
Mainos

Juan Carlos avasi Bilbaon museon

Espanjan kuningas Juan Carlos avasi lauantai-iltana uuden Guggenheimin taidemuseon baskialueella Bilbaon kaupungissa tiukkojen turvatoimien vallitessa.

Museon viralliset vihkiäiset olivat vain joitakin päiviä sen jälkeen, kun poliisi teki tyhjäksi baskijärjestö Etan aikeet räjäyttää pommi avajaisseremoniassa.
Viitisensataa baskiseparatistia osoitti avajaisten aikaan mieltään museota ja kuningasta vastaan. Etan poliittinen siipi Herri Batasuna kehotti baskialueen asukkaita lähtemään liikkeelle vastustamaan museota, joka sen mukaan on yhdysvaltalaisen imperialimin symboli. Bilbaon keskustassa työvoimatoimistossa räjähti perjantaina Etan asettama pommi. Kukaan ei loukkaantunut räjähdyksessä, joka aiheutti vain pieniä vahinkoja. Alkuviikosta Etan sissit paljastuivat yrittäessään asettaa Guggenheimin museon edustalle kukkaruukkuja, joissa oli räjähteitä. Sissit ampuivat epäilyttävää pakettiautoa tutkimaan menneen poliisin.

Arkkitehti Frank Gehryn suunnittelema museo on maineikkaan newyorkilaisen Guggenheimin säätiön eurooppalainen satelliittimuseo. Yli 800 miljoonaa markkaa maksaneessa museossa on mm. Pablo Picasson, Marc Chagallin, Henri Matissen ja Andy Warholin teoksia. (STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme