Mainos
Mainos

Jushtshenko: Parlamentti horjuttaa Ukrainaa

Hallitus sai epäluottamuslauseen hyväksyttyään kaasusopimuksen, joka kaksinkertaisti Ukrainan kustannukset.

Ukrainan presidentti Viktor Jushtshenko syyttää parlamenttia maansa horjuttamisesta. Parlamentti erotti hallituksen eilen Venäjän kanssa solmitusta kaasusopimuksesta syntyneen kiistan seurauksena.

- Parlamentin päätös oli käsittämätön, epälooginen ja väärä, Jushtshenko sanoi.

Jushtsenkon mukaan kyse on kuitenkin kokemuksesta, joka lisää Ukrainan politiikan laatua.

Jushtshenko haluaa viedä päätöksen Ukrainan perustuslakituomioistuimeen, joka sekin on toimintakyvytön. Istuimessa ei ole tarpeeksi tuomareita parlamentin estettyä Jushtshenkon ehdokkaiden valinnan.

Syynä hallituksen saamaan epäluottamuslauseeseen oli kiista kaasusopimuksesta Venäjän kanssa. Oppositio arvosteli hallitusta siitä, että se taipui maksamaan aiempaan nähden noin kaksinkertaista hintaa idästä tulevasta maakaasusta.

Monien tarkkailijoiden mielestä poliittinen kiista ei paljon muuta Ukrainan politiikkaa.

- Parlamentin äänestys oli tulosta kiihtyvästä kampanjoinnista ennen vaaleja, mutta se ei muuta paljonkaan politiikan sisältöä: kun vaaleihin on vajaat kaksi ja puoli kuukautta, hallitus ei voi muutenkaan toimia vapaasti uudistuksia toteuttaessaan, sanoi eräs analyytikko.

Ukrainassa on määrä järjestää parlamenttivaalit 26. maaliskuuta.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme