Mainos
Mainos

Kaakkois-Aasian jälkijäristyksiä jo toistasataa

Kaakkois-Aasian tuhoisan maanjäristyksen jälkijäristyksiä oli sunnuntain vastaisen yön jälkeen tapahtunut ja mitattu puoleenpäivään mennessä jo toistasataa. Näistä parikymmentä tapahtui tiistain puolella. Voimakkuudeltaan viimeisimmät jälkijäristykset olivat 5,5:n luokkaa richterin asteikolla.

Jälkijäristykset mitattiin myös Suomessa Helsingin yliopiston seismologian laitoksen mittareilla, joita on useita eri puolilla maata. Laitoksen erikoistutkija Matti Tarvainen arvioi, että jälkijäristykset jatkuvat, mutta uutta voimakasta maanjäristystä ei aivan lähiaikoina ole odotettavissa.

Etelä- ja Kaakkois-Aasian luonnonkatastrofi alkoi, kun maankuori liikahti Intian valtameren pohjassa lähellä Indonesiaa tapaninpäivän vastaisena yönä hieman ennen kello kolmea Suomen aikaa. Mannerlaattojen törmäysvyöhykkeellä tapahtunut maanjäristys sai aikaan satojen kilometrien nopeudella etenevän hyökyaallon.

Maanjäristyksen voimakkuudeksi mitattiin Suomessa peräti 8,9 richterin asteikolla eli kaksituhatta kertaa voimakkaammaksi amplitudiltaan kuin tiistain erilliset jälkijäristykset. Amplitudilla tarkoitetaan järistysaallon laajuutta, jolla mitataan maan liikkumista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme