Mainos
Mainos

Kahdeksan koskettavaa kuvaa: Tällaista on arki sodan keskellä lapsen silmin

Järkyttävät uutiskuvat sekä tiedot pommituksista, kuolleista ja pakolaisista tulevat eteen internetissä, sosiaalisessa mediassa, televisiossa ja kadun lööpeissä. Moni aikuinen on syksyn aikana miettinyt, miten kertoa lapsille ja nuorille sodasta ja siitä, millaista elämä sodan keskellä on.

Suomessa ja Syyriassa humanitaarista avustustyötä tekevä Suomi Syyria Yhteisö ry päätti antaa lasten kertoa aiheesta toinen toisilleen. Järjestö käynnisti projektin, jossa muun avustustyön lomassa syyrialaislapsia pyydettiin kertomaan piirustusten kautta omasta arjestaan. 

Piirustuksia pahoin sodasta kärsineeltä Aleppon alueelta kertyi lopulta satoja. Järjestön tarkoituksena on pystyttää parhaista kuvista näyttely, joka kiertää suomalaiskouluissa kevään aikana.

MTV Uutiset julkaisee näistä piirustuksista kahdeksan, jotka ovat esillä yllä olevassa kuvagalleriassa. Jokaisen kuvan yhteydessä on lyhyt selostus piirustuksen tekijästä sekä kuvan tarinasta.

Ihmetystä Turkin tullissa

Mies piirustusprojektin takana on järjestön puheenjohtaja Rami Adham, jonka tarinan "Syyrian tunnetuimpana lelusalakuljettajana" MTV Uutiset kertoi marraskuussa.

– Idea lähti viime kesänä siitä, kun huomasimme, kuinka innokkaita lapset olivat piirtämään. He halusivat piirtää meille kiitokseksi, mutta sanoin, että ei teidän tarvitse meille piirtää - mutta jos haluatte viestittää suomalaislapsille jotain omasta elämästänne, niin välitän ne heille. 

Piirustuksia kertyi nopeasti 350 kappaletta.

– Ne kaikki kertoivat surusta, perheenjäsenten kuolemasta ja vaikeista olosuhteista. Monessa näkyi tuhoutunut koulu tai koti. 

27 vuotta Suomessa asunut Adham kertoo, ettei ison piirustuspinon kuljettaminen Suomeen ollut aivan helppo juttu. 

– Turkin tullissa minulta kysyttiin, mitä ne ovat. Kerroin, että ne on piirustuksia Syyriasta matkalla Suomeen, ja että aion perustaa niistä gallerian. Kyllä tullimies, iso paksuviiksinen turkkilaismies, oli ihmeissään.

Projektiin kuuluu myös se, että suomalaislapset voivat lähettää vastauksensa ja terveisensä Syyriaan. Näistä piirustuksista Adham on suunnitellut vastaavasti näyttelyä Syyrian kouluihin.

Usko lapsiin ei horju

Sodan keskellä elävien lasten arjen lisäksi järjestö haluaa kertoa piirustusnäyttelyllään omasta toiminnastaan. Se vie humanitaarista apua sodan keskelle ja auttaa rakentamaan maan tulevaisuutta muun muassa rakentamalla kouluja pakolaisleirien yhteyteen.

– Leireillä on lapsia, joilla ei ole ollut vuosiin mahdollisuutta käydä koulua. Oppimisen jano on kuitenkin valtava, ja moni perhe pitää koulua jopa tärkeämpänä kuin jokapäiväistä ruokaa, Adham sanoo.

Hänen mukaansa lasten saaminen kouluun kriisin keskellä takaa Syyrialle tulevaisuuden.

– Minä uskon lapsiin. Lapsilla on tärkeä rooli maan tulevaisuudessa ja erityisesti sen jälleenrakentamisessa, itsekin kuuden lapsen isä Rami Adham sanoo. 

Järjestö on rakentanut jo kolme koulua, ala- ja yläasteen sekä lukion, jotka antavat opetusta yli tuhannelle lapselle.

Pakolaisleirit ja niihin rakennetut koulut ovat lähellä Turkin rajaa myös siitä syystä, että ne ovat siellä mahdollisesti paremmassa suojassa pommituksilta.

Nyt järjestön toiveissa on rakentaa neljäs koulu toisen leirin yhteyteen. Osaajia, opettajia ja vapaaehtoisia on helppo löytää, mutta monenlaisia mutkia on vielä olemassa. Rahoitus ja toiminnan ylläpito ovat yhdenlaisia pulmia, mutta Adham miettii huolissaan myös tulevaisuuden näkymiä.

– Syyrian konflikti on kestänyt jo viisi vuotta. Miten tämä kaikki vaikuttaa lasten elämään? On paljon orpoja, kouluja ja sairaaloita on tuhottu, lapset ovat henkisesti äärirajoilla. Iso kysymysmerkki on se, kuinka paljon apua nämä lapset vielä tarvitsevat pitkään sen jälkeen, kun konflikti on joskus ohi, miettii Adham.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme