Mainos
Mainos

Kaivosmiesten koettelemus jatkuu vielä pitkään

Uudelleensyntymäksi kutsuttu chileläisten kaivosmiesten paluu maan pinnalle ei välttämättä merkitse henkisen koettelemuksen loppua. Joillekin heistä saattaa kehittyä post-traumaattinen stressihäiriö.

- Jotkut näkevät painajaisia, kärsivät takaumista, öisestä hikoilusta ja niin edelleen, ennustaa Yhdysvaltain armeijan psykologi Robert Hogan.

Myös unettomuus, hermostuneisuus, kireys ja klaustrofobia voivat iskeä jälkeenpäin. Joku voi hakea lievitystä alkoholista tai huumeista. Pelastumisen ihmeen jälkeen heillä on edessä myös mediamylläkkä.

- Viestimet painostavat heitä. Televisiot pommittavat monia sopimuksillaan, varoittaa katolisen yliopiston sosiologi Rene Rios.

Juhlahumun mentyä ohi kaivosmiehet joutuvat totuttelemaan arkeen muuttuneina miehinä. Kukaan ei selviä näin poikkeuksellisesta koettelemuksesta entisellään.

- Entinen elämä on ohi. Uudelleensopeutuminen on suuri haaste, joka on riskejä täynnä, sanoo katolisen yliopiston psykologi Enrique Chia.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme