Mainos
Mainos

Kaksi itsemurhaiskua Israelissa - Hamas vastuussa

Israelissa on tehty saman vuorokauden sisään jo kaksi tuhoisaa itsemurhaiskua. Viimeisin isku tehtiin kahvilaan läntisessä Jerusalemissa. Iskuissa sai tekijöiden lisäksi surmansa yhteensä 14 ihmistä. Äärijärjestö Hamas on ilmoittanut olevansa vastuussa iskuista.

Israelissa on kaksi itsemurhaiskua saman vuorokauden aikana. Viimeisin räjähdys tapahtui puoliltaöin Suomeen aikaa kahvilassa Länsi-Jerusalemissa. Ainakin seitsemän ihmistä on saanut surmansa.

Vain muutama tunti aiemmin pommi räjähti Israelin armeijan tukikohdan ulkopuolella lähellä Tel Avivia. Iskussa menehtyi tekijän lisäksi seitsemän ihmistä. Isku tehtiin bussipysäkillä lähellä Tzrifinin sotilastukikohtaa, kun sotilaat olivat poistumassa alueelta ja odottivat kyytiä kotiin. Valtaosa iskun uhreista on sotilaita, Israelin radio kertoi.

Äärijärjestö Hamas on kertonut al Jazeera -televisiokanavalla olevansa vastuussa iskuista. Hamas uhkasi aiemmin kostaa Israelin yrityksen surmata järjestön hengellinen johtaja.

Israel syyttää Arafatia

Israel ilmoitti ensimmäisen iskun jälkeen pitävänsä palestiinalaisten presidenttiä Jasser Arafatia epäsuorasti vastuussa itsemurhaiskusta.

Israelin hallituksen tiedottajan mukaan Arafat on vastuussa, koska hän on estänyt Israelin hallitusta lopettamaan Hamas-järjestön toiminnan.

Hamasin johtaja Abdelaziz Rantisi puolestaan sanoi, että pommi-isku oli vastaus Israelin "rikoksiin". Hän ei kuitenkaan sanonut, oliko Hamas iskun tekijä.

- Mikä tahansa järjestö onkin vastuussa, hyökkäys oli vastaus sionistien rikoksiin - salamurhiin, murhayrityksiin ja tunkeutumisiin palestiinalaisalueille, Rantisi sanoi uutistoimisto AFP:lle.

Korei tuomitsi iskun tuoreeltaan

Palestiinalaisten pääministeriehdokas Ahmed Korei tuomitsi tuoreeltaan itsemurhaiskun. Hän vetosi Israelin ja palestiinalaisten johtajiin tappamiskierteen lopettamiseksi.

-Tuomitsemme viattomiin kohdistuvat iskut, olivatpa kohteina palestiinalaiset tai israelilaiset, Korei sanoi.

Korei muistutti, että samana päivänä kuoli Israelin armeijan operaatiossa kolme palestiinalaista, joista yksi oli lapsi. Korei kehotti osapuolia etsimään tehokkaita keinoja tappamisen lopettamiseksi.
(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomi 10.09.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme