Mainos
Mainos

Kaksi punakhmer-johtajaa tänään tuomiolle Kambodzhassa

Kambodzhassa on tänään tuomiolla kansanmurhajutussa kaksi entistä punakhmerien johtajaa.

Syyttäjä vaatii yli kahdeksankymppisille miehille elinkautisia vankeusrangaistuksia muun muassa rikoksista ihmisyyttä vastaan.  

Äärimaolaiset punakhmerit hallitsivat Kambodzhassa vuodet 1975–1979. Sinä aikana kuoli yli puolitoista miljoonaa ihmistä, mikä on liki neljännes väestöstä.  

Punakhmerit muun muassa kielsivät rahan, uskonnon ja koulut sekä ajoivat miljoonia ihmisiä kaupungeista maaseudulle. Heidän tavoitteenaan oli luoda jonkinlainen maalaisutopia.  

Todistajat ovat kertoneet YK:n tukemassa erityistuomioistuimessa, että pakkosiirroissa poikkiteloin asettuneita teloitettiin sumeilematta. Moni kuoli siirtojen aikana ja niiden jälkeen pakkotyössä ylirasitukseen, nälkään ja sairauksiin.   

Syyttäjien mukaan punakhmerit lisäksi muun muassa teloittivat joukoittain vastustajiaan. He katsovat, että entiset punakhmerjohtajat syyllistyivät rikoksiin päätöksentekijöinä ja toimeenpanon valvojina.  

Epäillyt vakuuttavat syyttömyyttään hirmutekoihin. He ovat kuitenkin pyytäneet anteeksi ihmisiltä, jotka kärsivät punakhmerien vallan aikana. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme