Mainos
Mainos

Kaksi tiedustelukonetta kutsuttiin takaisin Irak-lennolta

Kaksi Irakin yllä lentänyttä U-2-tiedustelukonetta kutsuttiin tänään takaisin lennolta. YK:n asetarkastajien edustajan Ewen Buchananin mukaan koneet kutsuttiin takaisin turvallisuussyistä sen jälkeen kun Irak oli valittanut siitä, että molemmat koneet olivat ilmassa yhtä aikaa.

Amerikkalaisviranomaisen mukaan Irak oli ilmoittanut, että vain yksi kone voisi olla ilmassa ja toista pidettäisiin "vihamielisenä". Hänen mukaansa asetarkastajat olivat pyytäneet Yhdysvaltoja väliaikaisesti keskeyttämään lennot kunnes Yhdysvaltain ja YK:n edustajat neuvottelisivat välikohtauksesta New Yorkissa.

Amerikkalaistietojen mukaan irakilaiset hävittäjät olivat nousseet ilmaan U-2-koneiden ollessa lennolla, ja U-2-koneet oli siksi jouduttu kutsumaan takaisin. Irak kiisti tiukasti tiedot hävittäjiensä ilmaannoususta. Jos varmistuisi, että Irak on puuttunut tiedustelulentoihin, YK:n asetarkastajien johtajan Hans Blixin pitäisi heti raportoida asiasta turvallisuusneuvostolle.

Venäjän YK-lähettiläs Sergei Lavrov vähätteli tapausta sanoen, etteivät asetarkastajat pidä sitä provokaationa. Hänen mukaansa kyseessä oli pelkkä väärinkäsitys ja turhaan paisuteltu asia.

YK:n Unscom-tarkastajat käyttävät amerikkalaisten U-2-koneiden ja ranskalaisten Mirage-koneiden välittämiä tietoja asetarkastuksissa.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme