Mainos
Mainos

Kaljapalkalla siivoavista alkoholisteista hyviä kokemuksia Amsterdamissa

Amsterdamin aiemmin levoton Oosterpark on rauhoittunut ja muuttunut selvästi siistimmäksi sen jälkeen, kun kaupungissa aloitettiin vuosi sitten epätavanomainen kokeilu.

Tuolloin alkoholisteille ryhdyttiin maksamaan päivittäin viisi olutta ja sätkätupakkaa puiston lähiseutujen siivoamisesta. Alkoholistit saavat lisäksi työpäivänsä aikana ilmaisen lämpöisen lounaan.

Projektin ideana on pitää yleensä häiriötä puistossa aiheuttavat alkoholistit kiireisinä ja työllistettyinä.

Sekä kokeilussa mukana olevat päihderiippuvaiset että Oosterparkin lähiseutujen asukkaat kiittelevät projektia.

Myös Amsterdamin poliisista kerrotaan BBC:lle, että puukotukset ja väkivaltaiset ryöstöt ovat vähentyneet selvästi Oosterparkissa vuoden sisällä.

Projektia pyörittävä yksityinen järjestö the Rainbow Group saa rahoituksensa ensisijaisesti valtiolta. Järjestö auttaa päihderiippuvaisia, kodittomia ja syrjäytyneitä pärjäämään arjessa.

- On erittäin vaikeaa saada näitä ihmisiä luopumaan alkoholista kokonaan. Olemme yrittäneet kaikkea. Tämä keino näyttäisi toimivan. Me emme saa parannettua heidän terveydentilaansa, mutta pystymme näin tarjoamaan  heille parempaa elämänlaatua, kertoo projektia vetävä, Janet van de Noord.

Kokeilu on toiminut niin hyvin, että myös muut hollantilaiskaupungit suunnittelevat ottavansa käyttöön samat metodit levottomien alueiden rauhoittamiseksi.

Yksi kaljapalkalla siivoavista alkoholisteista on Rene, joka on ollut päihdekierteessä 30 vuotta.

- Tulen tänne siivoamaan vain kaljan vuoksi. Jos kaljaa ei tarjottaisi, miksi ihmeessä tulisin?

Rene kertoo olevansa tyytyväinen  Rainbow Groupin kokeiluun.

- Ihmiset kohtelivat meitä aiemmin roskasakkina. Nyt me keräämme ihmisten roskat ja suhtautuminen meitä kohtaan on muuttunut, pohtii Rene. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme