Mainos
Mainos

"Kamalasta presidentistä" tulikin "suuresti arvostamani Obama" – näin Trumpin mielipiteet vaihtuivat

Presidentiksi valittu Donald Trump on valintansa jälkeen esiintynyt julkisuudessa täysin erilaisena ja erilaisin puhein kuin kampanjansa aikana.

Turun yliopiston Pohjois-Amerikan tutkimuksen John Morton -keskusta johtava dosentti Benita Heiskanen arvioi vaalipäivänä, että vaalikampanjan aikaisten kannanottojen perusteella ei voi päätellä juuri mitään siitä, mitä tuleman pitää.

– Trump ei ole ollut pelkästään täysin epäjohdonmukainen kannanotoissaan, vaan hän on monta kertaa myös pyörtänyt monet aiemmat sanomisensa, Heiskanen sanoi. 

Kohupuhe Hillaryn passittamisesta vankilaan

Kilpakumppanistaan Hillary Clintonista Trump ei kiivaan kampanjan aikana kovin montaa kaunista sanaa sanonut. Toisessa vaaliväittelyssä Trump uhkasi Clintonia vankilalla.

Trump syytti Clintonia sähköpostikohusta:  

– Jos voitan, ohjeistan oikeusministerin tutkimaan kaikkia valheitasi, hän sanoi. 

Clinton totesi myöhemmin, että onneksi Trump ei ole vastuussa Yhdysvaltain lainsäädännöstä, jolloin Trump totesi takaisin:

– Koska silloin sinä olisit vankilassa!

Voittonsa varmistuttua Trump sanoi voitonpuheessaan, että ”sain juuri puhelun Hillary Clintonilta, hän onnitteli meitä – tässä on kyse meistä – voitostamme.

– Ja minä onnittelin häntä ja hänen perhettään raskaasta kampanjasta. Hän taisteli lujasti. Hillary on tehnyt töitä pitkään ja hartaasti, ja me olemme hänelle isossa kiitollisuudenvelassa hänen palveluksistaan maallemme. Tarkoitan sitä todella vilpittömästi.

”Obama ei syntynyt Yhdysvalloissa” 

Trump myös väitti, ettei istuva presidentti Barack Obama ole syntynyt Yhdysvalloissa. Tämän hän kuitenkin lopulta veti takaisin ja myönsi virheensä tänä syksynä.

Politico-lehti on listannut ikävimpiä asioita, joita Trump on Obamasta sanonut. Lehden mukaan hän on kutsunut Obamaa ”kamalaksi presidentiksi” ja haukkunut monia presidentin tekemiä uudistuksia – kuten terveydenhuoltouudistusta – katastrofeiksi. 

Trump on myös sanonut Obaman ”perustaneen Isisin, kirjaimellisesti”. CNN:n mukaan Trump sanoi, että ”Hän oli arvokkain pelaaja (perustettaessa Isistä). Annan hänelle parhaan pelaajan palkinnon. Annan (palkinnon) myös toiselle, eli Hillary Clintonille.” 

Sävy oli kuitenkin muuttunut kellossa, kun Trump ja Obama tapasivat Valkoisessa talossa eilen. Tapaaminen venyi puolitoistatuntiseksi. 

– Minun puolestani tapaaminen olisi voinut kestää vieläkin pidempään. Kunnioitan Obamaa suuresti, Trump totesi tiedotustilaisuudessa.

Sivuilta kadonnut radikaaleimpia ehdotuksia

Uutistoimisto Reutersin mukaan Trump on myös poistanut omilta sivuiltaan radikaaleimpia ehdotuksiaan. Sieltä on poistettu esimerkiksi muslimien maahantulon kieltäminen ja lupaus siitä, että Pariisin ilmastosopimus peruutetaan.

Reuters yritti tavoittaa Trumpin kampanjahenkilöitä kommentoimaan muuttuneita nettisivuja, mutta tuloksetta. Linkit radikaaleihin ehdotuksiin on nähtävästi poistettu vaalipäivänä.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun Trumpin sivuja muutetaan ilman selityksiä. Aiemmin tänä vuonna sivuilta korvattiin terveydenhuoltoa koskeva osuus erilaisella versiolla. Kun Reuters kysyi asiasta, kampanjatoimisto palautti vanhan sivun esille.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme