Mainos
Mainos

Kambodzhan oppositiojohtaja palasi kotiin maanpaosta

Kambodzhalainen oppositiojohtaja Sam Rainsy on palannut kotimaahansa parlamenttivaalien kynnyksellä. Kymmenettuhannet ihmiset ottivat hänet vastaan riemuiten.

Kambodzhassa järjestetään vaalit kuun lopussa. Rainsyn oppositiopuolue haastaa lähes kolme vuosikymmentä vallassa olleen pääministerin Hun Senin. Rainsyn asettuminen ehdolle ei ole vielä varmaa. Hän aloittaa kuitenkin puolueensa kampanjoinnin pikimmiten.

Rainsy pakeni maasta vuonna 2009 syytteitä, joita pidettiin poliittisesti värittyneinä. Rainsy tuomittiin poissaolevana 12 vuoden vankeuteen harhaanjohtavan tiedon levittämisestä ja karttojen väärentämisestä. Kuningas Norodom Sihamoni armahti Rainsyn viime viikolla.

Pääministeri Sen oli pyytänyt Rainsyn vapauttamista. Hänen on arvioitu halunneen karistaa epäilyksiä demokratian vastaisista toimista.

Kansainvälinen yhteisö on esittänyt epäilyitä Kambodzhan vaalien demokraattisuudesta. Pääministeri Sen väittää Rainsyn paluun varmistavan vaalien vapauden.

Ranskassa pitkään asunut 64-vuotias Rainsy on myös toiminut aiemmin Kambodzhan valtiovarainministerinä.

(MTV3 – STT – AFP – Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme