Mainos
Mainos

Kanadan ja EU:n vapaakauppasopimus liipasimella – Belgian pääministeri ei allekirjoita

Belgian pääministeri Charles Michel ei aio allekirjoittaa EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta. Pääministerin mukaan Belgia ei voi allekirjoittaa sopimusta, koska maan ranskankielisen Vallonian alueparlamentti ei edelleenkään tue sitä.

Aiemmin Belgian Vallonian alueparlamentti ilmoitti, ettei aio edelleenkään tukea EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimusta.

Alueparlamentin puhemiehen Andre Antoinen mukaan alueparlamentti ei myöskään hyväksy EU:n aikarajaa asiasta.  

Antoine sanoi RTL-radiokanavan haastattelussa, että vapaakauppasopimus on tehtävä huolella, koska se voi toimia tiennäyttäjänä muille sopimuksille Yhdysvaltojen ja Kiinan kanssa.  

– Laillisen perustan on siksi oltava pitävä, Antoine sanoi.  

Antoine muistutti myös, että sopimus on erittäin monimutkainen: sopimustekstiä on 300 sivua ja liitteitä 1300 sivua.

Belgia sai eilen vajaan vuorokauden aikaa päättää asettuuko se vapaakauppasopimuksen taakse.  

Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan Donald Tuskin ja Kanadan pääministerin Justin Trudeaun on määrä vielä tänään päättää perutaanko torstaiksi suunniteltu Brysselin huippukokous, jossa sopimus oli tarkoitus allekirjoittaa.  

Globalisaation vastustajat eivät halua, että CETA-sopimuksena tunnettu EU:n ja Kanadan vapaakauppasopimus hyväksytään, koska se toimisi astinlautana EU:n ja Yhdysvaltojen TTIP-vapaakauppasopimukselle, jonka eteneminen on tällä hetkellä niin ikään jumiutunut.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme