Mainos
Mainos

Kanariansaarten ja Marokon vesiltä etsitään öljyä

Öljyn etsiminen kuumentaa tunteita Kanariansaarilla. Marokko ilmoitti viime viikolla löytäneensä saarten läheisyydestä öljyesiintymän, ja Espanja puolestaan aloittaa omat etsintänsä muutaman viikon päästä.

Kanariansaarten ja Afrikan välisen meren pohjassa arvellaan olevan tuotantokelpoisia öljylähteitä.

Kanariansaarilla uhataan järjestää kansanäänestys öljyn etsinnästä. Hallitus on sanonut kansanäänestyksen olevan laiton.

Kanariansaarilla öljyn etsintään suhtaudutaan suurella epäluulolla. Monen mielestä turismielinkeinoa ei saisi missään nimessä tahrata öljynporauksella.

- Espanjan hallituksen mielestä Kanarian hiekkarannolla voi kylpeä ilman öljytahroja, vaikka öljyä joskun saarten läheisyydestä pumpattaisiinkin. Öljyn etsinnän aloittamisen takana on Espanjan hallitus ja maan suurin öljy-yhtiö Repsol. Niiden mielestä syytä huoleen ei ole, sillä öljyä ei mereen valu, kertoo toimittaja Hannu Arvio Espanjasta Radio Novalle.

Lähimmillään etsintöjä suoritetaan 60 kilometrin päässä Lanzarotesta ja Fuerteventurasta.

- Öljyn etsinnän puolustajat näkevät öljyssä mahdollisuuden saarten yksipuolisen eli pelkän turismin varassa olevan elinkeinorakenteen laajentamiseen ja kovan, 30 prosentin työttömyyden alentamiseen. Ja jos vielä Marokkokin havittelee öljynporausta siihen viereen omalle kaistaleelleen, niin miksi espanjalaisten pitäisi jäädä nuolemaan näppejään? Arvio kertoo.

Öljybisnestä puolestaan vastustetaan ympäristönsuojelusyillä ja ennen kaikkea sillä, että Kanariansaarten maine lomaparatiisina kärsisi. Keskustelu käy kuumana.

Öljynetsinnästä on jo kuitenkin päätetty.

- Kanariansaarten aluehallituksessa on nyt vallalla vasemmisto ja Kanarian kansallismieliset, jotka aikovat panna öljykiistassa kovaa kovaa vastaan. Jokaisella Kanarian seitsemällä saarella on marssittu koeporauksia vastaan ja kun Madridissa istuva Espanjan keskushallitus ei ole päätöksiään pyörtänyt, aiottiin Kanarialla pitää öljyn suhteen myös kansanäänestys.

Kansanäänestys on Madridissa istuvan hallituksen mukaan laiton.


 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme