Mainos
Mainos

Kanerva: Vuotavakin tulitaukosopimus voi viedä rauhaan

Tulitaukosopimus vuotaa yhä Ukrainassa. Taisteluja on käyty ainakin lähellä Mariupolin kaupunkia.

Tilannetta hämmentää myös Harkovan kaupungissa räjähtänyt pommi.

Samaan aikaan Ukrainan hallitus ja Venäjä tukemat separatistit ovat kuitenkin aloittamassa raskaan aseistuksen vetämisen pois Minskin sopimuksen mukaiselta puskurivyöhykkeeltä.

Provokaatioita

Ukrainan haurasta tulitaukoa ravisuttavat yhteenotot Mariupolin kaupungin liepeillä. Epätietoisuutta lisää entisestään Harkovan kaupungissa tehty isku, jossa lumeen haudattu omatekoinen sirpalepommi silpoi Ukrainan hallinnon kannattajia.

ETYJ:n yleiskokouksen puheenjohtaja Ilkka Kanerva toivoo, että yhteenotot eivät vaaranna reilu viikko sitten Minskissä solmittua tulitaukosopimusta.

– Provokaatioita siellä selvästi on nähtävissä. Nämä palkkasotilaat, jotka eivät taida olla oikein kenenkään komennossa paitsi rahoittajiensa ,toimivat logiikalla jossa ei ole mitään järkeä. Sen ei kannata antaa vaikuttaa siihen miten prosessi etenee.

Vangit vaihtuivat sopuisasti

Hyviäkin uutisia Ukrainasta kantautuu. Parinsadan sotavangin vaihto sujui suunnitellusti. Tosin vapautettujen joukossa on myös ilmeisesti siviilejä, eikä kukaan tunnu tietävän, kuinka monta vankia jäi vielä vaihtamatta.

Ukrainan armeijan vankina ollut Sergei iloitsi vapaudesta.

– Vapautuminen tuntuu hyvältä. Olen viettänyt viimeiset seitsemän kuukautta ulkona.

Samaan aikaan kun Ukrainan hallitus kertoo Venäjän kuljettavan edelleen aseita Ukrainan puolelle, separatistit kertovat puolestaan aloittavansa raskaan aseistuksen vetämisen Minskin sopimuksessa määritellyltä puskurivyöhykkeeltä. Aseistuksen vetäminen on yksi viime viikolla solmitun sopimuksen keskeisistä vaatimuksista.

Tie rauhaan?

Kanervan mielestä toivoa rauhasta on.

– Se on selvää, että tämä sopimus on vuotanut alusta lähtien, se vuotaa tänä päivänä, mutta se ei merkitse sitä, että heitettäis koko sopimus roskakoriin eli on vain sinnikkäästi pyrittävä pysymään sellaisella tiellä, että sitä tietä voisi käyttää mahdollisuutena päästä rauhaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme