Mainos
Mainos

Viron presidenttiruletti kulissipeliä ja lehmänkauppoja – suosikkiehdokas ei aluksi lainkaan mukana

Viron presidentinvaaliruletti pyörähti käyntiin tänään. Eteläisessä naapurissamme kansa ei valitse presidenttiä, vaan valinnan tekee parlamentti. Jos se ei onnistu, valinta siirtyy erilliselle valitsijamiesneuvostolle.

Presidentillä ei ole Virossa kovin paljoa poliittista valtaa, hänen asemansa on pääasiassa edustuksellinen. Käytännössä maata johtaa pääministeri. Siitä huolimatta puolueet käyvät raakaa kulissientakaista vääntöä ehdokkaista.

Vielä joitain hetkiä Kadriorun linnassa istuva presidentti Toomas Hendrik Ilves on onnistunut Viron myyntimiehenä maailmalla. Kotimaassaan hänen on koettu jääneen liian etäiseksi tavalliselle kansalle.

Näin valinta etenee

Presidentin valintaan vaaditaan kahden kolmasosan kannatus 101-jäsenisessä riigikogussa. Ellei nimitystä saada aikaan ensimmäisessä äänestyksessä, yritetään vielä toisen kerran.

Ensimmäinen äänestys on siis tänään. Lopullisesti kahdesta ehdokkaasta, jos niin pitkälle mennään, valtion päämiehen valitsee erillinen neuvosto. Kansanedustajien lisäksi siihen kuuluu erilaisia maakuntien johtohenkilöitä.

Tänään kuvitteelliselle lavalle astuu kolme ehdokasta. Riigikogun edustajat antavat alkuiltapäivällä äänensä keskustan Mailis Repsille, sitoutumattomalle Allar Joksille tai sosiaalidemokraattien Eiki Nestorille.

Tullakseen valituksi ehdokkaan on saatava Riigikogussa kaksi kolmannesta äänistä, eli 68 ääntä. Ennuste on, ettei presidentti löydy näiden ehdokkaiden joukosta.

Erikoiseksi tilanteen tekee kansanvaaliin tottunelle se, ettei esimerkiksi kyselyissä suosikin viitan harteilleen saanut sitoutumaton ulkoministeri Marina Kaljurand ole tänään mukana lainkaan.

Jos ja kun tänään ei tule valmista, alkaa ehdokasasettelu uudelleen.

Esimerkiksi reformipuolueen Siim Kallas ja Kaljurand osallistuvat vasta huomenna toiselle kierrokselle. Jos toinen kierros ei tuo tulosta, kolmas kierros on huomenna iltapäivällä.

Sen jälkeen tulevat kuvaan alueelliset valitsijamiehet. Heidän tehtävänsä on valita presidentti yhdessä kansanedustajien kanssa syyskuun lopulla.

Lehmänkauppaa

Hallituspuolueista reformipuolue ja sosiaalidemokraatit sopivat tukevansa toistensa ehdokkaita parlamentin kolmella äänestyskierroksella. 

Ensimmäisellä kierroksella tänään molemmat puolueet äänestävät sosiaalidemokraattien Eiki Nestoria, toisella ja kolmannella reformin Siim Kallasia.

Sosiaalidemokraatit etsivät nyt ahkerasti lisää tukijoita ehdokkaalleen, ja katseet ovat kohdistuneet oppositiopuolue keskustaan, jonka äänillä Nestor tai Kallas voitaisiin valita. 

Keskustan parlamenttiryhmän johtaja Kadri Simson antaa ymmärtää Postimees-lehdessä, että keskusta voi tukea muiden puolueiden ehdokkaita, mutta hintana olisi paikka hallituksessa.

Reformipuolueen puheenjohtaja ja pääministeri Taavi Rõivas sanoi kertoessaan sovusta sosiaalidemokraattien kanssa, että presidentin valitseminen parlamentissa on koko ajan ollut puolueen tavoite.  Hallitusta ei haluta hajottaa.

Viron puolueet ovat onnistuneet valitsemaan presidentin parlamentissa kahdesti: vuonna 1992 valittiin Lennart Meri ja vuonna 2011 Toomas Hendrik Ilves toiselle viisivuotiskaudelleen.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme