Mainos
Mainos

Oikeus: Serbia ja Kroatia eivät syyllisiä keskinäiseen kansanmurhaan

Serbia ja Kroatia eivät syyllistyneet kansanmurhiin 1990-luvun taistelujen yhteydessä, katsoo kansainvälinen tuomioistuin ICJ. Syytökset liittyivät Kroatian itsenäisyyssotaan, jota käytiin 1990-luvun alkupuoliskolla.

Kroatian syytökset koskivat muun muassa Vukovarin tapahtumia vuonna 1991. Jugoslavian armeija ja serbijoukot valtasivat kaupungin kolmen kuukauden piirityksen jälkeen. Noin 22000 ihmistä karkotettiin, ja noin 350 asukasta on edelleen kateissa.

Serbia puolestaan syytti Kroatiaa hyökkäyksestä, jonka vuoksi noin 200000 serbiä joutui pakenemaan Krajinasta vuonna 1995.

Kroatia veti Serbian ICJ:hin vuonna 1999. Serbia esitti oman vastakanteensa vuonna 2010. Kumpikin lupasi ennen oikeuden päätöstä, että hyväksyy sen.

ICJ on YK:n alainen tuomioistuin, joka käsittelee valtioiden välisiä kiistoja.

ICJ on antanut vain kerran tuomion kansanmurhasta. Päätös liittyi sekin Jugoslavian hajoamissotiin: ICJ katsoi, että Srebrenicassa Bosniassa tapahtui vuonna 1995 kansanmurha. Bosnian serbijoukot surmasivat tuolloin lähes 8000 muslimipoikaa ja -miestä.

ICJ:n mukaan Serbia ei ollut vastuussa kansanmurhasta, mutta rikkoi kansanmurhasopimusta, koska ei estänyt joukkosurmaa.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme