Mainos
Mainos

Kansainvälisen avaruusaseman ikkunaan särö – isompi murikka voisi tuhota koko ISS:n

Kansainvälisen Avaruusasema ISS:n näköalakupolin lasiin on tullut kunnon särö avaruusromusta. Asiasta kertoo muun muassa Euroopan avaruusjärjestö ESA kotisivuillaan.

Näköalakupoli, joka on nimetty Cupolaksi, asennettiin avaruusasemalle vuonna 2010. ESA-astronautti Tim Peak julkaisi kupoliin tulleesta säröstä kuvan kuvajakopalvelu Instagramiin viime viikolla. ESA:n mukaan särö on tullut ikkunaan kuitenkin viime kuussa.

– Minulta kysytään usein, osuuko avaruusasemaan romua. Kyllä osuu. Tämä on kupolin ikkunassa. Olen iloinen, että siinä on nelinkertainen lasi!, Tim Peak kirjoittaa niin ESA:n sivuilla kuin Instagramissa.

Särö on halkaisijaltaan noin 7 millimetriä. Sen arvellaan syntyneen kun metallinpala tai muu hiukkanen on osunut lasiin. Ikkunaan osunut kappale on ollut hyvin pieni, arvioi ESA, ehkäpä kooltaan vain millimetrin tuhannesosia.

ESA muistuttaa, että isompi avaruusromu voi kohdistaa avaruusasemaan vakavankin uhkan. Yli sentin halkaisijaltaan oleva kappale voi hajottaa osia ISS:stä ja yli kymmenen senttiä halkaisijaltaan olevat kappaleet voisivat tuhota koko aseman.

Kansainvälisen avaruusaseman ikkunasäröstä kertoivat ensimmäisinä Suomessa Iltalehti ja Savon Sanomat.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme