Mainos
Mainos

Kansalaisjärjestö taistelee nettihuumekauppaa vastaan Venäjällä

Suomessakin tavatut muuntohuumeet ovat levinneet parin viime vuoden aikana voimakkaasti Venäjällä, erityisesti lasten ja nuorten keskuudessa. Kaiken kaikkiaan maassa on maan huumeviranomaisten mukaan kolme miljoonaa huumeiden säännöllistä käyttäjää, joista noin viidennes on lapsia.

Jekaterinburgilainen kansalaisjärjestö Kaupunki ilman huumeita on taistellut huumeita vastaan 1990-luvun lopulta, jolloin järjestö perustettiin. Silloin pääongelma oli heroiini, mutta tilanne on parantunut 15 vuodessa selvästi, pitkälti järjestön ansiosta.

– Heroiinia vastaan oli helpompi taistella. Silloin tiesimme kaikki huumeiden myyntipaikat kaupungissa. Nyt kun huumeita myydään netissä, myyjä voi olla missä vain, vaikka Australiassa, sanoo järjestön johtaja Andrei Kabanov.

Kabanov vihjaa, että huumeet olisivat alkujaankin tulleet Venäjälle muiden maiden toiminnan johdosta.

– Historia näyttää, ettei maatamme voi voittaa ulkoa päin, kuten vaikkapa Isänmaallinen sota [Toinen maailmansota] näytti. Sen sijaan se yritetään tuhota sisältä päin, ja huumeet ovat siihen sopivia aseita."

Kabanov ei tarkenna, ketä tarkoittaa. Hän ei kuitenkaan ole teoriansa kanssa yksin, vaan salaliittoteorioita huumeita levittävistä vieraista valloista on ollut liikkeellä neuvostoajoista alkaen.

Viime vuoden aikana muuntohuumeiden leviämisestä on syytetty muun muassa ukrainalaisia. Muun muassa venäläisen tv-kanava NTV on reportaasissaan syyttänyt heitä muuntohuumeiden kauppaamisesta Siperiassa. NTV:n reportaasissa myös vihjataan, että Ukraina haluaisi höllätä huumelainsäädäntöään, ja että syy löyhälle suhtautumiselle olisi taas lähentyminen EU:n kanssa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme