Mainos
Mainos

Kapinalliset allekirjoittivat rauhansopimuksen Malissa

Malissa tuaregien johtamat kapinalliset ovat allekirjoittaneet rauhansopimuksen. Hallitus allekirjoitti sopimuksen jo kaksi viikkoa sitten, mutta kapinalliset vaativat sopimukseen muutoksia.  

Rauhansopimuksesta on neuvoteltu useita kuukausia YK:n avustuksella.  

– Rauhaa ei koskaan saavuteta pelkästään yhdellä allekirjoituksella, vaan se syntyy allekirjoitettujen sopimusten kunnioituksesta ja osapuolten poliittisesta tahdosta, kapinallisten edustaja Mahamadou Djeri Maiga sanoi allekirjoitustilaisuudessa Malin pääkaupungissa Bamakossa.  

Sopimuksessa annetaan Malin harvaan asutulle pohjoisosalle entistä enemmän itsemääräämisoikeutta. Täyttä autonomiaa alueelle ei kuitenkaan luvattu.  

Lisäoikeuksien myöntämisellä pyritään katkaisemaan kansannousujen kierre. Kansannousuja on ollut neljä sen jälkeen, kun maa itsenäistyi Ranskasta vuonna 1960.  

Sopimuksen täytäntöönpanoa hankaloittaa se, että taistelijat ovat jakautuneet erilaisiin ryhmiin. Asiantuntijoiden mukaan eri ryhmittymät kärkkyvät Pohjois-Afrikkaan vievien, tuottoisien salakuljetusreittien hallintaa.  

Aiemmat sopimukset pohjoisen kapinallisten kanssa eivät ole onnistuneet saavuttamaan kestävää rauhaa. Pohjois-Malin vaaleaihoiset tuaregit ja arabit ovat sanoneet tulleensa marginalisoiduiksi.  

YK:n edustajan Mongi Hamdin mukaan 11000 rauhanturvaajan vahvuinen operaatio tukee sopimuksen toteuttamista. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme