Mainos
Mainos

Karmaiseva raportti: Kiina teloittaa poliittisia vankeja ja vähemmistökansalaisia sisäelinsiirrännäisten vuoksi

Ihmisoikeustarkkailijoiden raportti kertoo, että Kiinassa sisäelinten laiton kerääminen vangeilta on edelleen suuri ongelma. Raportti myös esittää väitteen, että Kiinaa kritisoivia kansalaisia ja poliittisia aktivisteja oltaisi tapettu heidän sisäelimiensä vuoksi.

Raportin ovat laatineet kanadalainen lainsäätäjä David Kilgour, ihmisoikeusasianajaja David Matas ja toimittaja Ethan Gutmann. He ovat koonneet raportin, joka osoittaa, että hallinnon tilastoissa ja sairaaloiden ilmoittamissa sisäelinsiirtomääriä koskevissa tilastoissa on valtava ero.

Osansa kritiikistä saavat niin Kiinan hallinto, kommunistipuolue kuin terveydenhuoltokin.

– Kommunistipuolue sanoo, että laillisten sisäelinsiirtojen määrä on vuosittain noin 10 000 luokkaa. Luku kuitenkin ylittyy jo katsomalla kahden tai kolmen suurimman sairaalan lukuja, Matas sanoo.

Raportin mukaan Kiinassa tehdään 60 000–100 000 sisäelinsiirtoa vuosittain.

Tilastoero selittyy teloitetuilla vangeilla

Raportin mukaan hallinnon ja sairaaloiden välinen ero sisäelinsiirtotilastoissa selittyy teloitettujen vankien määrällä. Heistä useat ovat raportin laatijoiden mukaan poliittisia tai uskonnollisia vankeja.

Tällaisia ovat esimerkiksi Kiinan länsiosassa asuvat uiguurit, tiibetiläiset, kristityt sekä kielletyn Falun Gong -liikkeen jäsenet. 

Kiinassa teloitettujen määrästä ei ole saatavilla tietoa, sillä kommunistipuolue katsoo sen olevan salaista tietoa. Raportin mukaan Kiinassa teloitetaan tuhansia ihmisiä vuosittain ja heidän sisäelimiään hyödynnetään sisäelinsiirto-operaatioissa.

Raportti asettuu vahvasti kiistämään Kiinan ilmoituksen vuodelta 2015. Tuolloin Kiinassa kerrottiin, että maassa on Aasian suurin elinluovutusjärjestelmä, eikä se ole enää riippuvainen vankien elimistä.

Vuonna 2015 Kiinassa luovutettiin vapaaehtoisesti 2766 elintä.

Mielipidevangit verikokeisiin

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan Kiinassa "kymmeniä tuhansia Falun Gong -liikkeen kannattajia on pidätetty" sen jälkeen kun Kiina kielsi liikkeen toiminnan vuonna 1999.

Falun-Gong -liike on filosofia, joka yhdistää painottaa hyveellistä ja totuudenmukaista elämäntapaa. Sen opit nauttivat aluksi suurta suosiota Kiinassa, kunnes se alettiin nähdä liian suosittuna, kommunistipuoluetta uhkaavana kulttina. Nykyään sitä luonnehditaan Kiinassa "isänmaavastaiseksi poliittiseksi liikehdinnäksi". 

– Kiinan hallinto kokee Falun Gongin uhkaksi vallalleen ja on pidättänyt, vanginnnut ja kiduttanut liikkeen kannattajia, Maya Wang Human Rights Watch -ihmisoikeusjärjestöstä sanoo.

Raportin mukaan liikkeen kannattajia on pakotettu verikokeisiin ja lääkärintarkastuksiin. Tiedot siirtyvät elinluovuttajien tietokantaan, josta verityypin vastaavuus sisäelinsiirtoa tarvitsevien potilaiden kanssa voidaan nopeasti varmistaa.

Kasvava sisäelinbisnes

Kiina kielsi vuosikymmeniä keräävänsä sisäelimiä vangeilta. Lopulta vuonna 2005 maa myönsi, että syytöksissä oli perää ja lupasi korjata asian.

Vielä vuonna 2010 Kiinan sisäelinluovutuksista vastaava johtaja Huang Jiefu kertoi lääketieteellisessä aikakauslehti The Lancetissä, että yli 90% maan luovutetuista sisäelimistä tuli edelleen teloitetuilta vangeilta. 

Kiina teloittaa väitetysti enemmän ihmisiä vuodessa kuin koko muu maailma yhteensä. Death Penalty Worldwide -järjestön arvion mukaan 2400 ihmistä olisi teloitettu Kiinassa vuonna 2014.

Samana vuonna Kiina alkoi koota vapaaehtoisten elinluovuttajien järjestelmää, mutta Kiinassa usko siihen, ettei kuollutta saisi silpoa, elää kovassa.

Niinpä myös kuolemanselleissä istuvia rikollisia rohkaistaan "ripittäytymään".

– Jos kuolemantuomiota odottavat vangit ovat valmiita hyvittämään rikoksiaan luovuttamalla elimiään, heitä pitäisi rohkaista siihen, elinluovutuksista vastaava Huang sanoo.

Näin ollen heistä tulisi vapaaehtoisia luovuttajia ja heidän sisäelimiään voitaisiin käyttää. The Lancetin artikkelissa viisi tohtoria kirjoittaa, että Kiina käyttää edelleen kuolemaan tuomittujen sisäelimiä. Sen sijaan sitä ei tiedetä, kuinka moni vanki on antanut suostumuksensa elintensä käyttämiseen.

– Ainoa ero entiseen on, että nämä elimet ovat nykyään merkittyinä tietokantaan eliminä, jotka ovat luovutettu vapaaehoisesti, artikkelissa kirjoitetaan.

Kiina kieltää syytökset

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Hua Chunying sanoo, että maalla on tiukat säännöt ja lait sisäelinsiirtojen suhteen.

– Mitä sitten tulee julkaistuun raporttiin, haluan sanoa, että tarinat pakotetusta elintenkeruusta ovat kuvitteellisia ja vailla totuudellista pohjaa, Hua sanoo.

Raportti tarjoaa kuitenkin totuudellista pohjaa listaamalla sairaaloita, joissa elinsiirtoja tehdään. Raportin laatijat keräsivät julkisia tietoja lukuisista Kiinan sairaaloista, joissa tehdään vuosittain tuhansia elinsiirtoja. 

Jo pelkästään pääkaupunki Pekingissä on raportin mukaan yli 700 maksa- ja munuaissiirtoja tekevää sairaalaa, vaikka Kiina on virallisesti ilmoittanut niitä olevan sata.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme