Mainos
Mainos

Karmiva lauttaturma tappoi lähes 300 koululaista – Näin turma-alus nousee meren syvyyksistä

Etelä-Korean edustalla kolme vuotta sitten uponnut Sewol-autolautta on nostettu pintaan. Matkustajalautan uppoamisessa kuoli aikoinaan yli 300 ihmistä, joista suurin osa koululaisia. Yhdeksän ruumista on yhä kateissa.

145-metrinen autolautta nostettiin kahden nosturin avulla pintaan. Operaatiossa on mukana yli 450 työntekijää.

Aluksen on arvioitu painavan jopa kahdeksan tonnia sen sisältämän romun vuoksi. Kun alus saadaan nostettua noin 13 metriä merenpinnasta, se siirretään kelluvalle lautalle, joka siirtää sen satamaan.

Sewol-autolautta makasi merenpohjassa noin 40 metrin syvyydessä. Nostoa on suunniteltu useita vuosia, mutta se saatiin toteutumaan vasta nyt.

Turma oli yksi Etelä-korean historian pahimmista. Aluksen uppoamisen syyksi on tutkinnassa nimetty muun muassa rahdin ylipaino, kokematon miehistö ja muut virheet.

Alus upposi kolmisen tuntia, eikä koululaisia pelastettu ohjeiden mukaisesti vaan käskettiin esimerkiksi hytteihin odottamaan. Osa matkustajista ei koskaan kuullut evakuointikäskyä, mutta miehistö pelastautui ensimmäisten joukossa.

Aluksen kapteeni on tuomittu elinkautiseen murhista. Muille miehistön jäsenille on jaettu noin 2-12 vuoden vankeustuomioita.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme