Mainos

Kartta: Maailman rasistisimmat ja suvaitsevimmat maat – Suomi selvästi naapureita rasistisempi

Anglo- ja latinalaisamerikkalaiset maat näyttäisivät olevan vähiten rasistisia maailmassa. Myös Pohjoismaat sijoittuvat suvaitsevimpien maiden joukkoon. Suomi on selvästi Ruotsia ja Norjaa suvaitsemattomampi.

Viemällä hiiren maan päälle näet, kuinka monta prosenttia ei haluaisi eri rodun kansalaista naapurikseen. Mitä tummempi väri, sen enemmän rasisimia maassa esiintyy. Neutraalilla harmaalla väritetyistä maista ei ole saatavilla dataa.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa kysyttiin eri maiden kansalaisilta keitä he haluaisivat naapureikseen. Suvaitsemattomuutta mitattiin vertaamalla vastauksia ihmisiltä, jotka vastasivat, etteivät halua toisen rodun ihmisiä naapureikseen.

Pienintä rodullinen rasismi oli Iso-Britanniassa, Yhdysvalloissa, Kanadassa, Australiassa ja monissa Latinalaisen Amerikan maissa.

Ruotsi ja Norja Suomea suvaitsevammat

Pohjoismaista Ruotsi ja Norja ovat tutkimuksen mukaan selvästi suvaitsevaisempia kuin Suomi.

Siinä missä naapurimaamme ovat alhaisimman luokituksen kategoriassa (0-5% ), Suomi sijoittuu kolmanneksi alhaisimpaan kategoriaan, kun naapurikseen ei eri rodun kansalaisuutta haluaisi 10-15 prosenttia suomalaisista.

Yksi pohjoismaidenkin eroa selittävä tekijä voi aineistoon tutustuneen Washington Postin toimittajan mukaan olla se, että eri maiden vastaajat ovat voineet suhtautua kysymyksiin toisiaan todenmukaisemmin.

Toisin sanoen suomalaiset voivat yhtä hyvin olla vain rehellisempiä vastauksissaan kuin tutkimuksen mukaan suvaitsevammat ruotsalaiset.

Kaikista eniten rasistisesti kysymykseen suhtauduttiin Intiassa ja Jordaniassa.

Intiassa 43,5 prosenttia ja Jordaniassa jopa 51,4 prosenttia vastaajista ei olisi halunnut naapurikseen muita kuin samaa rotua olevan henkilön.

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot