Mainos
Mainos

Karttakuvat paljastavat Floridan Zika-tartuntojen erikoisuuden – tautia levittävät hyttyset liikkuvat vain 400 metrin säteellä

Zika-virustapaukset ovat säikäyttäneet Floridassa Yhdysvalloissa. Yhdysvaltain julkisen palvelun radioverkon NPR:n mukaan 37 ihmisen kerrotaan saaneen tartunnan kahdella pienellä ja rajatulla alueella Miamissa.  

Alla olevassa karttakuvassa on merkitty neliöön alue 1, jolta tartunnan saaneita on löytynyt. Alue on todellisuudessa kuitenkin pienempi, sillä Floridan terveysviranomaiset kertovat testanneen ihmisiä karttaan harmaalla merkityillä alueilla, eikä näiltä alueilta ole löytynyt sairastuneita.

Alue 1.

Toinen alueista on vieläkin pienempi. Alue 2 on kooltaan vain noin 3,9 neliökilometriä.

Alue 2.

Paikalliset terveysviranomaiset ovat kehottaneet raskaana olevia naisia välttämään liikkumista näillä alueilla.

Florida on hyvin suosittu matkailukohde myös suomalaisten keskuudessa, tosin suosituin matkailukausi osuu yleensä loppuvuoteen ja vuoden vaihteeseen.

Hyttyset levittävät tautia ihmisestä toiseen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos seuraa Suomessa tilanteen kehittymistä. THL:n tietojen mukaan Floridassa tartunnat ovat todennäköisesti syntyneet matkustajien kautta.

– Matkustaja on saanut tartunnan ensin kohdemaassa, tullut sitten Floridaan ja hänen veressään on ollut juuri sillä hetkellä virusta. Paikallinen hyttynen on sitten pistänyt tätä henkilöä ja saanut veriaterian yhteydessä tartunnan, selventää epidemologian erikoistutkija Jussi Sane Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Hyttyset, jotka levittävät zikaa, ateroivat useastakin ihmisestä. Niiden pistäessä seuraavaa ihmistä virus siirtyy eteenpäin.

Hyttynen asuu koko elämänsä pienellä alueella

Sanen mukaan tartuntoja kuitenkin hillitsee se, että tautia levittävät hyttyset pysyvät koko elämänsä hyvin rajatulla alueella.

– Se on korkeintaan noin 400 metrin säde, jossa ne pysyvät koko elämänsä ajan.

Koska kyseessä on rajattu alue, paikallisten terveysviranomaisten on helpompi kartoittaa mahdollisia tartunnan saaneita esimerkiksi ottamalla verikokeita.

– Niistä tapauksista, joita Floridasta on raportoitu, moni on tullut ilmi vain siksi, että ovella on käynyt terveysviranomainen koputtamassa ja ottamassa verinäytteen.

Oireet yleensä lieviä

Sane muistuttaa, että suurimmalle osalle ihmisistä Zika ei ole vaarallinen tauti. Suurin osa ihmisistä on oireettomia ja oireet ovat usein lieviä ja ohimeneviä.

Haitallisin tartunta on raskaana oleville naisille. Zikan tiedetään voivan aiheuttavaa kehityshäiriöitä sikiölle. Niistä tunentuin on pienipäisyys eli mikrokefalia.

– Voi olla, että tulee myös keskenmenoja, Sane täydentää.

Sane kehottaa Floridaan matkaa suunnittelevia seuraamaan matkustajatiedotteita. Hänen mukaansa on vielä liian aikaista arvioida, miten virustartunnat kehittyvät kun matkustuskausi toden teolla alkaa.

– Kannattaa seurata ohjeistuksia. Yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat, että he pystyvät kontrolloimaan tartunnan ja pitämään sen rajattuna kuten aikaisemmissa tilanteissa esimerkiksi denguekuumeen suhteen.

Finnair: Raskaana olevat voivat vaihtaa kohdetta 

Suomesta Miamiin lentää muun muassa Finnair.

Finnairin viestinnästä kerrotaaan, että yhtiö on saanut joitain yksittäisiä kyselyitä Miamin zikavirustartunnoista ja kohteen vaihtopyyntöjä.

Yhtiö kertoo, että he tarjoavat raskaana oleville ja heidän matkaseurueelleen mahdollisuuden vaihtaa kohdetta veloituksetta.

– Tässä tilanteessa kohdetta voi halutessaan vaihtaa veloituksetta sekä raskaana oleva matkustaja (lääkärintodistuksella) että hänen matkaseurueensa. Muutoin matkan peruutukseen liittyen pätevät Finnairin normaalit peruutuskäytännöt, jotka riippuvat lipputyypistä.

Asiakkaan kannattaa olla yhteydessä asiakaspalveluun, jossa selvitetään lipputyyppi ja sen tarjoamat mahdolliset peruutusmahdollisuudet. Mahdollisen uuden kohteen lisämaksuerotuksen joutuu asiakas maksamaan.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme