Mainos
Mainos

Käsittämätön miljardin dollarin puhallus – näin koko karmeus tapahtui

Raivo on yltynyt moldovalaisten keskuudessa sen jälkeen, kun paljastui, että kolmesta maan pankista on kadonnut kolmessa päivässä lähes miljardi dollaria.

Rutiköyhässä Moldovassa puhallettu summa vastaa kahdeksasosaa maan bruttokansantuotteesta.

Toissasunnuntaina pääkaupungin Chisinaun kaduilla oli liikkeellä kymmeniä tuhansia ihmisiä, jotka vaativat vastausta siihen, miten tällainen jättipuhallus on ylipäätään mahdollista.

Kyseessä oli suurin mielenosoitus maassa vuosikausiin. Jotkut tarkkailijat ovat jopa arvailleet, voisiko valtava kansanliike saada samanlaiset ihmismassat liikkeelle kuin naapurimaassa Ukrainassa viime vuosina.

Parlamentti päätti julkaista paineen alla yhdysvaltalaisen konsulttifirma Krollin alustavan raportin siitä, mitä tapahtui moldovalaispankkien kulisseissa ennen rahojen katoamista. Kroll on korostanut, että tutkinta on vasta aluillaan. Soppaan liittyy valtava määrä monimutkaisia rahansiirtoja ja epäilyttäviä miljoonalainoja yrityksille, jotka olivat olleet pystyssä vain päivän ajan.

Tutkintaa vaikeuttaa lisäksi se, että suuri määrä tapaukseen liittyviä asiakirjoja on ilmeisesti tuhottu tahallisesti tutkinnan vaikeuttamiseksi.

Pääepäilty on tunnettu hahmo Moldovassa

Toistaiseksi julkisuuteen on annettu vain yhden epäillyn nimi. Krolliin raportin mukaan puhalluksen keskeiseksi toimijaksi epäillään 28-vuotiasta moldovalaisliikemiestä Ilan Shoria.

Ilan Shor on tunnettu henkilö Moldovassa. Israelilaissyntyisen Ilanin vanhemmat muuttivat Moldovaan pojan olleessa leikki-ikäinen. Shorin isä teki valtavan omaisuuden perustamalla Moldovaan maan ensimmäiset verovapaat liikkeet. Moldovan rikkaimpiin ihmisiin kuuluva Ilan Shor omistaa muun muassa televisioyhtiöitä, vakuutusyhtiöitä sekä paikallisen jalkapalloseuran.

Hän on naimisissa Jasmine-nimisen venäläisen poptähden kanssa. Hulppeita häitä juhlittiin Chisinaun entisessä eduskuntatalossa vuonna 2011.

Asiakirjoja sisältänyt auto varastettiin ja poltettiin

Shor on tyrmännyt häneen kohdistuneet epäilyt ja vakuuttanut tekevänsä tutkinnassa yhteistyötä viranomaisten kanssa. Hänet on määrätty kotiarestiin.

Tutkintaa on kuitenkin selvästi yritetty vaikeuttaa. Tiedot monista hämäristä maksusiirroista on tuhottu pankkien tietokoneilta.

Lisäksi tärkeitä juttuun liittyviä asiakirjoja kuljettaneen vartiointiliikkeen pakettiauto varastettiin sopivasti tutkinnan käynnistyttyä. Muutaman tunnin päästä auto löytyi hylättynä ja kaikki asiakirjat on poltettu. Epäilyttäväksi tapauksen tekee muun muassa se, että kyseisen auton omisti turva-alan yritys, jota johtaa Ilan Shor.

Huikeita lainoja hämäräfirmoille

Krollin raportin mukaan Shoriin kytköksissä olleet yhtiöt ostivat vuonna 2012 enemmistöosuudet kolmesta moldovalaisesta pankista. Yhtä näistä pankeista johti Shor itse.

Erilaisten monimutkaisten tilisiirtojen ja lainoitusten avulla he nostivat pankkien maksuvalmiutta. Tämän jälkeen pankit myönsivät Shorin hallinnoimille yhtiöille huikeita lainoja.

Moni näistä lainoja saaneista yhtiöistä oli raportin mukaan pöytälaatikkofirmoja, jotka oli perustettu juuri ennen kuin ne saivat pankeilta miljoonalainansa.

Satojen miljoonien lainoitusoperaatio käynnistyi 24. marraskuussa 2014. Kolmen päivän kuluessa pankeista puhallettiin lähes 770 miljoonaa dollaria. Moldovan keskuspankki tosin arvioi, että tappiot voivat kohota miljardiin dollariin eli noin 900 miljoonaan euroon. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme