Mainos
Mainos

Kastematoja ropisi taivaalta – outo ilmiö hämmentää Norjassa

Norjassa ihmetellään ilmiötä, jossa kastematoja näyttäisi sataneen taivaalta. Asiasta on tehty useampia havaintoja Etelä-Norjan alueella. Biologit ja tutkijat eivät ole löytäneet ilmiölle vielä selitystä.

Asiasta uutisoivat Norjan yleisradioyhtiö NRK ja The Local.

Tapaus nousi otsikoihin, kun biologian opettaja Karstein Erstad oli sunnuntaina hiihtämässä Bergenissä. Hiihtoretkellään Erstad kohtasi erikoisen näyn.

– Näin tuhansittain kastematoja lumen pinnalla, Erstad kertoi The Localille.

– Luulin ensin niitä kuolleiksi, mutta kun nostin niitä kädelleni huomasin niiden elävän.

Useita vastaavanlaisia havaintoja

Erstadin löytämät madot olivat noin 5–6 senttimetrin pituisia. Erstad ajatteli ensin kastematojen ryömineen maasta lumen läpi sen pinnalle, mutta tuli myöhemmin siihen tulokseen, ettei se ole mahdollista.

– Lunta oli monin paikoin puolen metrin tai metrin paksuisesti ja luulen, että ryömiminen kylmän lumen läpi olisi niille vaikeaa.

Norjan yleisrdio NRK:n raportoitua Erstadin havainnosta alkoi esimerkkejä taivaalta putoilevista kastemadoista löytyä ympäri Etelä-Norjaa.

Vastaavanlaisia havaintoja ilmoitettiin myös Lindåsista, Suldalista sekä Ruotsin rajan lähistöllä Femundenista.

Matojen uskotaan mahdollisesti joutuneen tuulen nappaamiksi, jonka jälkeen ne ovat tulleet myöhemmin sateen mukana alas. Tutkija Trond Haraldsenin mukaan ilmiön selittäminen vaatii kuitenkin lisätutkimuksia.

– Tämä on todella erikoista, en tiedä miksi niin monet ihmiset ovat havainneet tämän. En tiedä onko viime aikoina ollut jotain erityisiä sääilmiöitä, Erstad puolestaan totesi.

Tutkittuaan asiaa lisää Erstad löysi vastaavanlaisen ilmiön Ruotsista 1920-luvulla.

– Kyseessä on hyvin harvinainen ilmiö, Erstad kommentoi The Localille.

– On vaikea arvioida, että kuinka usein näin sattuu, mutta tästä löytyy raportteja vain muutamilta kerroilta.


Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme