Mainos
Mainos

Kasvava ilmiö Yhdysvalloissa: Kipulääkeriippuvaiset vauvat

Raskaana olevien naisten reseptikipulääkkeiden väärinkäyttö on lähes kolminkertaistanut opiaattiriippuvaisina syntyvien lasten määrän vuosikymmenessä, kertoo Yhdysvalloissa julkaistu tutkimus.

Lääketieteellisessä Journal of the American Medical Associaton –julkaisussa ilmestynyt artikkeli kertoo, että raskaana olevien naisten kipulääkkeiden käyttö on viisinkertaistunut vuosina 2000-2009.

60-80 prosentilla vahvoja kipulääkkeitä käyttäville äideille syntyvistä vauvoista on vieroitusoireita lääkkeistä. Oireina ovat muun muassa hengitysvaikeudet, vapina ja kouristukset, alhainen syntymäpaino ja ärtyneisyys.

Kipulääkeriippuvaisia vauvoja syntyy useimmin vähävaraisille ja matalan tulotason alueilla eläville äideille.

Raskaana olevien naisten yleistynyt reseptikipulääkkeiden käyttö noudattaa yleistä kehityslinjaa, sillä opiaattikipulääkkeiden myynti ja niistä johtuvat kuolemat nelinkertaistuivat Yhdysvalloissa vuosien 1999 ja 2008 välillä.

(MTV3 – AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme