Mainos
Mainos

Katalaanit hyväksyivät itsehallintonsa laajentamisen

Katalonia haluaa vähintään nykyistä paksumman siivun verotuloistaan ja lisää oikeudellista valtaa.

Katalaanit ovat äänestäneet itsehallintonsa laajentamisen puolesta Koillis-Espanjassa. Itsemääräämisoikeuden vahvistamista kannatti lähes 74 prosenttia, kertoivat vaaliviranomaiset, kun melkein kaikki äänet oli laskettu.

Äänestysvilkkaus jäi alle 50 prosenttiin, mikä on vähemmän kuin Espanjan hallitus oli toivonut. Äänioikeutettuja oli yli viisi miljoonaa.

Uusi autonomia-asetus antaa Katalonialle nykyistä paksumman siivun verotuloista ja lisää oikeudellista valtaa. Se tukevoittaa myös katalaanin kielen asemaa.

Itsehallintolaissa ei ole kuitenkaan enää mainintaa Kataloniasta "kansakuntana" kuten luonnoksen ensimmäisessä versiossa. Katalonian parlamentti oli hyväksynyt kiistanalaisen viittauksen suurella enemmistöllä, mutta se poistettiin lopullisesta tekstistä Madridissa. Sananmuotoja hiottiin kompromissikuntoon vuoden ajan ennen kansanäänestystä.

Espanjan oppositiojohtaja kansanpuolue PP moittii Katalonialle luvattua autonomiamallia vaarallisen anteliaaksi. PP arvioi, että varsinkin raha-asioissa on menty turhan pitkälle ja rikottu perustuslakia. Puolueen puheenjohtaja Mariano Rajoy on varoittanut jopa "balkanisoitumisesta" eli Espanjan asteittaisesta hajoamisesta Jugoslavian malliin.

PP syyttää hallitusta sekä Katalonian että baskimaan luovuttamisesta. Oikeisto-oppositio vastustaa jyrkästi pääministeri José Luis Rodriguez Zapateron päätöstä käynnistää suorat neuvottelut baskijärjestö Etan kanssa. Zapateron odotetaan esittävän parlamentille keskusteluiden aloittamista Etan kanssa, kun Katalonian tulos on selvinnyt.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme