Mainos
Mainos

Katalonia symbolisessa äänestyksessä

Sadattuhannet Katalonian asukkaat ovat äänestäneet siitä, pitäisikö alueen itsenäistyä Espanjan alaisuudesta. Vaikka äänestys on pelkästään symbolinen, järjestäjät toivovat sen mittaavan itsenäistymishalujen voimakkuutta.

Espanjan pääministerin Jose Luiz Rodriguez Zapateron mukaan katalaanien äänestykset eivät johda mihinkään. Espanjan perustuslaki hyväksyy ainoastaan kansanäänestykset, jotka keskushallitus on valtuuttanut.

Äänestys järjestettiin noin 165 kylässä ja pikkukaupungissa. Äänioikeutettuja oli 700 000 eli kymmenesosa Katalonian väestöstä.

Aiempien mielipidemittausten mukaan noin 20 prosenttia alueen väestöstä kannattaa itsenäistymistä Espanjasta. Maan koillisosassa sijaitseva Katalonia on vauras alue, joka vastaa noin neljänneksestä Espanjan bruttokansantuotetta. Asukkailla on myös oma kieli.

Espanjan perustuslakituomioistuin pohtii parhaillaan Katalonian itsehallinnon laillisuutta. Jos autonomiaa päädytään vähentämään, sen pelätään ruokkivan separatistisia tunteita alueella

(MTV3 - STT - AFP - DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme