Mainos
Mainos

Katalonian aluejohtaja ei määrää vaaleja

Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont kieltäytyy määräämästä uusia vaaleja. Puigdemont kertoi torstai-iltana harkinneensa vakavasti aluevaalien järjestämistä, jotta tilanne saataisiin rauhoitettua. Hän sanoi pitäneensä velvollisuutenaan neuvotteluratkaisun löytämistä.

– Olisin ollut valmis määräämään vaalit, jos olisin saanut takeet, Puigdemont sanoi tv-puheessaan.

Hänen mukaansa Espanjan keskushallitus ei ole luvannut, ettei se rajoittaisi itsehallintoa vaaleista huolimatta.

Puigdemont kehotti alueparlamenttia päättämään jatkotoimista. Alueparlamentin oli määrä kokoontua vielä torstai-iltana. Paikallismedian mukaan itsenäisyysjulistus oli jälleen pöydällä.

Espanjan senaatin on määrä äänestää perjantaina Katalonian itsehallinnon rajoittamisesta perustuslain 155. pykälän nojalla.

Espanjan varapääministeri Soraya Saenz de Santamaria puolusti Mariano Rajoyn hallituksen toimia. Hänen mukaansa hallitus on valmis siirtymään "uuteen vaiheeseen".

– Olemme aina osoittaneet vilpitöntä halua yhteistyöhön. Itsenäisyysmielinen leiri on tehnyt selväksi, ettei se kaipaa vuoropuhelua.

Puigdemontia syytettiin petturiksi

Huhut uusista vaaleista herättivät suuttumusta Katalonian itsenäisyysmielisissä piireissä, jotka ovat vaatineet itsenäisyysjulistuksen antamista. Heidän mielestään lokakuun ensimmäisen päivän kansanäänestyksen tuloksesta ei voi tehdä muunlaisia johtopäätöksiä.

Tuhannet katalaanit marssivat jälleen itsenäisyyden puolesta Barcelonassa. He halusivat painostaa Puigdemontia, jotta hän ei taipuisi ja viivyttäisi itsenäisyyden ajamista.

Mielenosoittajat huusivat itsenäisyyttä, ja jotkut syyttivät Puigdemontia petturiksi.

Puigdemont on varoittanut kirjeessään senaatille itsehallinnon rajoittamisen vain pahentavan tilannetta entisestään ja loukkaavan lisäksi Espanjan perustuslakia.

Itsehallinnon rajoittamisen mahdollistavaa pykälää ei ole vielä koskaan sovellettu Espanjassa eikä ole varmaa, mitä se tarkkaan ottaen käytännössä merkitsee.

Espanjan talousministeri Luis de Guindos sanoi torstaina pitävänsä mahdollisena, että osa Katalonian aluehallinnon virkamieskunnasta ei suostu noudattamaan keskushallinnon määräyksiä.

– Toivon, että virkamiehet – jotka ovat hyvin ammattimaisia – ovat tietoisia siitä, että kaikki toimet yhteiskuntaa vastaan ovat haitallisia, hän varoitti.

De Guindos muistutti katalaaneja myös yrityspaosta. Noin 1 600 yritystä on jo siirtänyt pääkonttorinsa pois Kataloniasta tilanteen takia. Myös turistien määrän odotetaan laskevan lähikuukausina.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme