Mainos
Mainos

Katalonian ex-aluejohtajalle haetaan eurooppalaista pidätysmääräystä

Espanjassa syyttäjät hakevat eurooppalaista pidätysmääräystä Katalonian entiselle aluejohtajalle Carles Puigdemontille ja neljälle muulle aluehallituksen ex-jäsenelle. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP oikeuslähteeseen tukeutuen.

Viisikko ei noudattanut määräystä saapua kuultavaksi oikeuteen Madridiin tänään. Heidän oletetaan olevan Belgiassa.

Aiemmin tänään syyttäjät vaativat kahdeksan Katalonian syrjäytetyn aluehallituksen jäsenen vangitsemista. Syyttäjät esittivät valtakunnalliselle erikoistuomioistuimelle, että entiset aluehallituksen jäsenet vangitaan Katalonian itsenäisyyshankkeen lisätutkimusten ajaksi.

Erikoistuomioistuimessa on ollut tänään kuultavana yhdeksän syrjäytetyn aluehallituksen ministeriä. Heistä yksi voitaisiin syyttäjien mielestä päästää vapaaksi takuita vastaan.

"Ei ratkea oikeudessa tai väkivallalla"

Puigdemont ei pidä syytteitä ja kuulemisia puolueettomina vaan poliittisina. Hänen belgialainen asianajajansa Paul Bekaert kertoi aiemmin tällä viikolla, että Puigdemont ei aio toistaiseksi palata Espanjaan.

Bekaert ei suoraan ottanut kantaa kysymykseen, voisiko syrjäytetty aluehallituksen johtaja saada reilun oikeudenkäynnin Espanjassa.

Bekaert sanoi kuitenkin, että puolustus käyttäisi tätä perustetta, jos Espanja tekee Puigdemontista luovutuspyynnön.

Bekaert muistutti aiemmista, Espanjan baskeja koskeneista tapauksista. Niissä kuulustelut tehtiin Belgiassa paikallisen poliisin voimin.

Katalonian itsehallintoalueen entinen johtaja Artur Mas korosti Madridissa torstaina, että Katalonian ja Espanjan keskushallinnon välistä konfliktia ei ratkaista tuomioistuimissa tai väkivallalla.

– Mitä enemmän polttoainetta ja puuta lisää tuleen, sitä isommaksi se kasvaa, Mas kuvaili.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy on julistanut Kataloniaan alueparlamenttivaalit, jotka on määrä pitää 21. joulukuuta.

Puigdemont on luvannut kunnioittaa vaalitulosta ja vaatinut, että Espanjan keskushallinto tekee samoin.

Täydennetty kello 17:47.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme