Mainos
Mainos

LIVE klo 18.45: Julistautuuko Katalonia itsenäiseksi?

Espanjassa Katalonian alueparlamentti kokoontuu illalla keskellä odotuksia itsenäistymisjulistuksesta. Istunnossa puhuva aluehallinnon johtaja Carles Puigdemont ei ole sulkenut pois mahdollisuutta yksipuolisen julistuksen antamisesta, jos Espanjan hallitus ei suostu neuvotteluihin.

Puigdemontin puheen on määrä alkaa illalla noin kello 19 Suomen aikaa. MTV Uutiset näyttää tilaisuuden suorana nettisivuilla klo 18.45 alkaen. 

Kataloniassa järjestettiin reilu viikko sitten kansanäänestys itsenäistymisestä. Espanjan poliisi yritti estää äänestyksen kovin ottein, ja satoja ihmisiä loukkaantui. Itse äänestyksessä noin 90 prosenttia kannatti itsenäistymistä, mutta äänestysprosentti oli vain 43. Itsenäisyyden vastustajat pääosin boikotoivat laittomana pidettyä äänestystä.

Kansanäänestyksen jälkeen Kataloniassa on järjestetty suurmielenosoituksia niin itsenäistymisen puolesta kuin sitä vastaan.

Poliisi on tänään pystyttänyt metalliaitauksia estääkseen pääsyn puistoon, jossa alueparlamentin rakennus sijaitsee. Sulkemista perusteltiin turvallisuudella.

– Tarkoitus on estää tilanteet, jossa parlamentin toimintaan kohdistuisi paineita, sanoi Katalonian aluepoliisi Mossos d'Esquadra Twitterissä.

Katalonian keskeiset itsenäisyysliikkeet ovat kutsuneet kannattajiaan kokoontumaan parlamentin eteen "tukemaan ja puolustamaan itsenäisyysjulistusta". Kokoontuminen on nyt siirretty puiston ulkopuolelle.

Espanjan keskushallinto on varoittanut vastatoimista. Pääministeri Mariano Rajoy on väläyttänyt perustuslain tarjoamaa mahdollisuutta perua nykyinen itsehallinto ja ottaa alue suoraan keskushallinnon alaisuuteen.

Saksan liittokansleri Angela Merkel ja EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker puhuivat viikonloppuna puhelimessa Rajoyn kanssa ja ilmaisivat tukensa maan perustuslailliselle järjestykselle.

Ranskan eurooppaministeri Nathalie Loiseau muistutti, etteivät muut maat tunnustaisi Katalonian itsenäistymistä. Itsenäinen Katalonia myös joutuisi automaattisesti ulos Euroopan unionista ja anomaan jäsenyyttä, ministeri muistutti. Katalonian historiallinen alue ulottuu myös Ranskan puolelle.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme