Mainos
Mainos

Katyn-asiakirjoja julkistettiin netissä

Venäjän valtionarkisto on julkistanut asiakirjoja, jotka käsittelevät toisen maailmansodan aikaista puolalaisupseerien joukkomurhaa Katynissa. Asiakirjat julkaistiin arkiston verkkosivuilla presidentti Dmitri Medvedevin käskystä.

Arkiston mukaan "Katynin ongelmaa" käsittelevät asiakirjat kuuluivat "nippuun numero 1", ja niitä oli säilytetty vuosikymmeniä kommunistipuolueen arkistoissa. Asiakirjojen salausluokitus poistettiin jo 90-luvulla, mutta tähän asti vain valikoiduilla tutkijoilla oli ollut pääsy niiden ääreen.

Puola on vaatinut Venäjää julkistamaan kaikki Katynia koskevat asiakirjat. Puolan presidentti Lech Kaczynski oli matkalla Katyniin joukkomurhan muistotilaisuuteen, kun hänen lentokoneensa syöksyi maahan aiemmin tässä kuussa.

Kaikkiaan 22 000 puolalaista upseeria teloitettiin Josif Stalinin käskystä Länsi-Venäjällä Katynissa ja kahdessa muussa paikassa vuonna 1940.

Neuvostoliitto syytti teloituksista natsi-Saksaa vuoteen 1990 asti.

(MTV3 - STT - AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme