Mainos
Mainos

Kauppasota romahduttaisi Venäjän kansantuotteen

Saksalainen kansainvälisen kaupan asiantuntija vakuuttaa, että Venäjä-pakotteiden haittavaikutukset jäisivät Euroopassa rajallisiksi.

Venäjän talous sitävastoin romahtaisi nopeasti, jos Moskova vastaisi pakotteisiin sulkemalla kaasu- ja öljyhanat.

- Meidän laskelmamme puoltavat sitä, että pakotteet otetaan käyttöön. Niiden vaikutukset kohdistuisivat ennen muuta Venäjään, müncheniläisen Ifo-taloustutkimuslaitoksen kansainvälisen talouden yksikön apulaisjohtaja Erdal Yalcin sanoo MTV Uutisten haastattelussa.

Ifossa on arvioitu, että 25 prosentin tulli koko Venäjän kauppaan, sekä tuontiin että vientiin, olisi tehokas ja helposti toteutettava keino painostaa Kremliä.

- Kauppasaarto olisi logistisesti hankala. Tulli olisi helpompi toteuttaa, Yalcin tähdentää

 Todennäköistä on, että Venäjä vastaisi katkaisemalla kaasu- ja öljytoimituksia.

- Me olemme laskeneet, että jos kaikki OECD-maat ja Kiina ottaisivat käyttöön 25 prosentin tullin ja Venäjä reagoisi raaka-ainetoimitusten jäädyttämisellä, Euroopan kansantuote laskisi vain vajaan prosentin, mutta Venäjällä tapahtuisi yli viiden prosentin romahdus, Yalcin erittelee.

Samaan hengenvetoon hän muistuttaa, että pakotteissa pitää olla selkeä aikaraja.

Monissa Euroopan maissa, ei vähiten Saksassa ja Suomessa on suhtauduttu hyvin varauksellisesti kauppapakotteisiin. Venäjä on sekä Saksalle että Suomelle tärkeä vientimarkkina ja toisaalta energian toimittaja.

- Painostustoimet ja Venäjän vastaus niihin, olisivat ongelmallisia ennen muuta Venäjälle itselleen, koska se ei pystyisi kompensoimaan energiatoimitusten aiheuttamaa valuuttatulojen menetystä. Euroopan maat taas löytävät kyllä uusia energian toimittajia ja myös markkinoita tuotteilleen, turkkilaissyntyinen Yalcin muistuttaa.

Hänen mielestään eurooppalaisessa keskustelussa ei ole riittävästi painotettu sitä, että EU:n naiivi ja kömpelö kauppapolitiikka oli yksi keskeinen syy Ukrainan kriisin kärjistymiseen. Entiselle neuvostotasavallalle tarjottiin vapaakauppasopimusta samaan aikaan kun se oli menossa Venäjä-vetoiseen tulliliittoon.

- Näitä kahta ei voi yhdistää. EU:n olisi yhdessä Venäjän kanssa pitänyt rakentaa sellainen Ukrainaa koskeva taloudellinen ratkaisu, joka olisi palvellut kaikkia. Näin ei tehty ja siksi konflikti laajeni.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme