Mainos
Mainos

Kauppiaat kapinoivat: “New Yorkin uusi tupakkalaki tukee rikollisjengejä”

New Yorkissa tuli maanantaina voimaan laki, joka kieltää tupakkatuotteiden myynnin alle 21-vuotialle. Vastustajien mukaan muutos ajaa nuoret laittomasti tupakkaa myyvien rikollisjengien syliin.

Tobacco 21 -lain päämääränä on vähentää nuorten tupakointia, mutta vastustajat ovat kyynisiä: newyorkilaiset ovat kautta aikain käyneet tupakkaostoksilla naapurissa, huomattavasti halvemmassa New Jerseyssä.

Tupakkaturismia suurempi huoli ovat kuitenkin kasvavat pimeät markkinat. New York tunnetaan tupakkatrokareiden taivaana: kysynnän takaa Yhdysvaltain korkein verotus ja äärimmäisilleen kiristetty tupakkalainsäädäntö. Rikollisjärjestöjen pyörittämä tupakkakauppa maksaa kaupungille vuosittain 250 - 600 miljoonaa dollaria menetetyissä verotuloissa. Nyt voimaan tulleen lakimuutoksen myötä rikollisten uskotaan vain rikastuvan.

-Lait tukevat rikollisia. Nämä säännökset eivät tee mitään suojellakseen meitä laittomien savukkeiden tsunamilta, joka vain voimistuu, kun aikuiset ihmiset pakotetaan pimeille markkinoille, totesi paikallisia tupakkakauppiaita edustanut asianajaja Robert Bookman New York Times -lehdelle. 

Pienyrittäjät kovilla

Tobacco 21:n taustalla on terveysintoilijana pidetty ex-pormestari Michael Bloomberg. Bloombergia vastaan taistelivat aikansa monet kioskinpitäjät ja pienyrittäjät, joille savukkeiden myynti on elinehto. Maanantaina astui voimaan myös minimihinta, 10.50 dollaria (7.66 euroa) per aski. Näin ollen New Yorkin tupakasta tuli maan kallein: keskivertoaskin hinta on tällä hetkellä veroineen 12.50-14.50 dollaria (9.10-10.60 euroa).

- Olen melko varma, että verotus nousee pian lisää, toteaa Smoke Scene -tupakkakauppaa Manhattanilla pitävä Tzahi MTV Uutisille.

Smoke Scene on yksi harvoja vielä hengissä olevia tupakkakauppoja. Täällä Marlboro-aski maksaa 12.75 dollaria (9.30 euroa).

-Monet pelkäävät Tobacco 21:n vaikutuksia. Etenkin pienet kioskit, joille tupakan myynti on valtava osa liikevaihtoa, Tzahi toteaa.

Smoke Scene -liikkeitä löytyy Manhattanilta tällä hetkellä kaksi. Vaikka liike on joutunut ottamaan myyntiin oheistuotteita kuten pienoismalleja ja turistikrääsää, ketju sotii kaupungin lakeja vastaan erikoisin asein: laajentumalla. Kolmas liike avataan pian paraatipaikalle keskelle Manhattania.

-Emme anna periksi, business as usual!

Lakien valvonta laiskaa

Bloombergin peruja ovat myös tiukat tupakointisäännöt. New Yorkissa ei saa tupakoida puistoissa, rannoilla, rantabulevardeilla, aukioilla eikä toreilla. Myös monet asuintaloista ovat täysin savuttomia, puhumattakkaan kahviloista, ravintoloista ja yökerhoista. Erityisen tiukan linjan on ottanut kahvilaketju Starbucks: yritys on kieltänyt tupakoinnin alle 22 metrin läheisyydessä liiketiloistaan.

Kaupungin sääntöjä uhmaavalle voi napsahtaa tupakoinnista 50 dollarin (36 euron) sakko ja laki koskee myös sähkötupakoita. Ulkotiloissa lakien valvonta on kuitenkin laiskaa. Kaupungin poliittista päätöksentekoa valvova Gotham Gazette -julkaisu paljasti huhtikuun lopulla, että kolmen vuoden aikana tupakoinnista johtuvia sakkolappuja on yli 8 miljoonan asukkaan kaupungissa jaettu vain vaivaiset 440 kappaletta.

Kieltoja uhmaavat myös monet baarit ja ravintolat keskustan ulkopuolella. Esimerkiksi monessa Bronxissa sijaitsevassa irlantilaispubissa sauhuttelu yömyöhään on sallittua - kunhan siitä ei erikseen kysellä, saati puhuta ääneen. Kirjoittamaton sääntö on se, että tupakointi voi alkaa, kun baarimikko sanaakaan sanomatta ojentaa vedellä täytetyn pahvimukin tuhkakupiksi. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme