Mainos
Mainos

Kaupunkisota alkamassa Mosulissa – Irakin erikoisjoukot iskuetäisyydelle

Irak valmistautuu ottamaan kaksi vuotta sitten ISIS:ille menettämänsä Mosulin kaupungin takaisin. Maan toiseksi suurin kaupunki on kuitenkin vaikea taistelunäyttämö.

– Tänä iltana, jos kaikki saadaan varmistettua, olemme 700 metrin päässä Mosulin rajasta, evertiluutnantti Mutachar al-Shimmari uutisoimisto sanoi uutistoimisto AFP:n toimittajalle itäisessä etulinjassa aamulla.

– He pakenevat kohti keskustaa, eversti Mustafa al-Obeidi puolestaan havainnoi.

Sotilaiden toiminta antaa esimakua mahdollisesta ankarasta kaupunkisodankäynnistä. Miehet liukuvat Bazwayan esikaupungissa seinänvierustaa, varmistavat jokaisen liikkeensä ja tutkivat autioita katuja aseet valmiina. Maajoukkoja tuetaan Yhdysvaltain johtaman liittouman ilmaiskuilla ja tiedustelulla.

Piiritys tekeillä

Irakin armeija on puolestaan lähestymässä Mosulia etelästä mutta on vielä arviolta yli 20 kilometrin päässä. Pohjoisessa kurdien peshmerga-taistelijat ovat varmistaneet asemiaan.

Lännessä Iranin tukemat shiataistelijat yrittävät katkaista ISIS:in huoltoreitin Syyrian suunnasta. Koska he ovat shioja, he eivät virallisesti ole menossa sunnienemmistöiseen Mosuliin, ettei synny konfliktia.

ISIS on menettänyt alueita Irakissa vuoden verran ja Irak uskoo voittavansa myös taistelun Mosulista. Samaan aikaan Syyriassa valmistelut ISIS:n tukikohtakaupungin Raqqan valtaamiseksi etenevät.

Siviilien olot huononevat ennen käännettä parempaan. YK:n mukaan jopa miljoona ihmistä joutuu liikkeelle Mosluista lähiviikkoina ja pakolaisleireillä ei ole tilaa kaikille.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme