Mainos
Mainos

Käymälöitä puuttuu Euroopastakin

Euroopassa elää 20 miljoonaa ihmistä, joilla ei ole kunnollista käymälää. Tukholmaan kokoontuneet Maailman vesiviikon osanottajat tähdentävät, että tilanne aiheuttaa vakavaa vaaraa terveydelle.

Bulgariassa 42 prosenttia ihmisistä asuu alueilla, joilla vain kaksi prosenttia talouksista on liitetty viemäriverkkoon.

-Joissakin kouluissa oppilaat eivät halua mennä käymälään, koska se on niin likainen, kertoi bulgarialaisen Earth Forever -järjestön Diana Iskreva.

Romanian maaseudulla vain 15 prosentilla maaseudun asukkaista on juokseva vesi.

Länsi-Euroopan maista esimerkiksi Ranskassa ja Irlannissa ei syrjäseuduilla ole kunnollisia käymälöitä.

Maaseudulla käymälän virkaa saattaa toimittaa vain reikä maassa. Tuolloin jätökset imeytyvät maahan ja saastuttavat kaivot, joiden vettä ihmiset käyttävät juomiseen ja peseytymiseen. Se levittää muun muassa hepatiitti A:ta.

EU on varannut varoja viemäriverkoston rakentamiseen. Iskreva sanoo, ettei ongelmana olekaan varojen puute vaan se, aiheesta ei kehdata puhua, eivätkä viranomaiset siksi tiedä, kuinka huono tilanne on köyhimmillä alueilla.

Joillakin Bulgarian ja Slovakian alueilla on otettu käyttöön kuivakäymälöitä, jollaisia on käytössä Pohjoismaissa.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme