Mainos
Mainos

Keinotekoinen tulva huuhtoo Grand Canyonia

Yhdysvaltain yhtä tunnetuinta luonnonnähtävyyttä Grand Canyonia yritetään elvyttää keinotekoisella tulvalla.

Sisäministeri Dirk Kempthorne avasi Coloradojokeen rakennetun Glen Canyon -padon hanat eilen ja kanjoniin syöksyi yli miljoona litraa vettä sekunnissa. Huomiseen asti kestävän tulvan toivotaan palauttavan kanjoniin miljoonia vuosia esiintyneen luontaisen tulvailmiön, joka on ruokkinut kanjonin ekosysteemiä.

- Vettä valutetaan padosta vauhdilla, joka täyttäisi Empire State Buildingin 20 minuutissa, Kempthorne kuvasi tulvan voimaa.

Veden mukana kanjoniin virtaa myös maa-aineksia, joiden viranomaiset toivovat asettuvan hiekkasärkiksi kanjonin reunoille.

Ennen kuin Glen Canyon -pato rakennettiin 1963 Coloradojoessa virtasi lämmintä mutaista vettä, ja luontaiset tulvat muodostivat kaloille ja kasveille tärkeitä hiekkasärkkiä. Padon valmistumisen jälkeen vesi on muuttunut kylmäksi ja kirkkaaksi ja hiekkasärkkien muodostuminen on vaikeutunut.

Luonnonolojen muutokset ovat koituneet jo neljän kalalajin kohtaloksi.

Keinotekoinen tulva on järjestetty kanjonissa on kaksi kertaa aiemmin vuosina 1996 ja 2004.

(MTV3-STT-DPA)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme