Mainos
Mainos

Kemian ja talouden Nobelit amerikkalaiskaksikoille

Kemian Nobel-palkinto meni tänä vuonna Yhdysvaltoihin. Nobel myönnettiin amerikkalaiskemisteille uraauurtavasta solututkimustyöstä.

Yhdysvaltalaiset Peter Agre ja Roderick MacKinnon jakavat tämänvuotisen kemian Nobelin palkinnon, ilmoitti Ruotsin tiedeakatemia. Biokemistit saavat palkintonsa solubiologiaa koskevista uraauurtavista tutkimuksistaan.

Agre, 54 ja MacKinnon, 47, ovat selvittäneet sitä, miten vesi ja suolat (ionit) kulkeutuvat solusta toiseen. Löydöillä voi olla suuri merkitys muun muassa munuais-, hermo- ja lihassairauksien tutkimuksessa ja hoidossa.

-Tämänvuotinen palkinto osoittaa kuinka nykyinen biokemia yltää atomien tasolle pyrkimyksissään ymmärtää elämän perusprosesseja, akatemian palkintolautakunta totesi perusteluissaan.

Talouden Nobelit on jaettu kahden tutkijan kesken. Nobelin saivat yhdysvaltalaiset Robert F. Engle ja Clive W.J. Granger. Sekä Engle että Granger ovat kehittäneet metodeja taloudellisten aikasarjojen tutkimiseen.

Palkintosumma on kymmenen miljoonaa kruunua eli noin 1,1 miljoonaa euroa.

(MTV3-STT-AFP) )

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme