Mainos
Mainos

Kenian oppositio syyttää poliisia mielenosoittajien ampumisesta

Maan hallitus perustelee kovia otteita sillä, että mielenosoitukset saattavat synnyttää sekasortoa ja ryöstelyä. Levottomuuksissa on kuollut mahdollisesti jopa 1000 kenialaista.

Kenian oppositio on syyttänyt poliisia seitsemän mielenosoittajan ampumisesta. Yhteenotot jatkuivat toista päivää maan pääkaupungin Nairobin liepeillä ja Länsi-Keniassa Kisumun sekä Eldoretin kaupungeissa.

Opposition järjestämille marsseille osallistui satoja ihmisiä.

- Poliisi ampuu summittaisesti viattomia siviileitä. Hallitus on tehnyt tästä maasta viattomien tappamiskentän, jyrisi oppositiojohtaja Raila Odinga Nairobissa.

Silminnäkijät kertoivat, että poliisit ammuskelivat ja käyttivät kyynelkaasua Nairobin slummeissa. Poliisin mukaan levottomuuksissa kuoli neljä ihmistä.

- Kaksi nuorta miestä alkoi heitellä kiviä poliiseja kohti. Silloin poliisit avasivat tulen, sanoi eräs nimettömänä pysynyt poliisi.

Kuolleita jopa 1000?

Odingan mukaan joulukuun presidentinvaalien jälkeisissä väkivaltaisuuksissa on saanut surmansa yli tuhat ihmistä. Paikalliset tiedotusvälineet ovat puolestaan raportoineet 600-700 kuolleesta.

Opposition kannattajat uhkaavat pysyä kaduilla ja uhmata mielenosoituskieltoa. Odinga vaatii presidentti Mwai Kibakia eroamaan, koska vaaleissa ilmeni vakavia puutteita.

Useat välittäjät ovat yrittäneet vuorollaan hieroa sopua Kibakin ja opposition välille, mutta turhaan. Myös YK:n entisen pääsihteerin Kofi Annanin odotetaan saapuvan Nairobiin lähiaikoina.

Länsimaat kehottavat Kibakia sallimaan rauhanomaiset mielenosoitukset. Muun muassa Euroopan parlamentti esittää EU:n Kenian-avun jäädyttämistä, kunnes olot rauhoittuvat.

Kibakin hallitus perustelee kovia otteita sillä, että mielenosoitukset saattavat synnyttää sekasortoa ja ryöstelyä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme