Mainos
Mainos

Kennedy-muistiot: FBI sai puhelun, jossa Lee Harwey Oswald uhattiin tappaa – seuraavana päivänä Kennedyn ampuja surmattiin

Yhdysvalloissa on julkistettu paljon odotettuja presidentti John F. Kennedyn vuoden 1963 murhan tutkintaan liittyviä asiakirjoja. Niitä julkistettiin yhteensä 2 891 kappaletta.

Kyse on dokumenteista, jotka kongressi määräsi vuonna 1992 salattaviksi 25 vuodeksi hillitäkseen salaliittoteorioita.

Nyt julkistetut asiakirjat paljastavat muun muassa, että Neuvostoliitossa viranomaiset katsoivat Kennedyn ampujana pidetyn Lee Harvey Oswaldin olleen "neuroottinen hullu, joka oli epälojaali omalle maalleen". 

Presidentti Kennedy murhattiin 22. marraskuuta 1963 Dallasissa Texasissa. Murhaa tutkinut Warrenin komissio katsoi, että Oswald oli yksin Kennedyn murhan takana.

Oswald pidätettiin pian tapahtuneen jälkeen. Vain kaksi päivää myöhemmin yökerhon omistaja Jack Ruby ampui Oswaldin televisiokameroiden edessä, kun tätä oltiin siirtämässä poliisivankilasta piirikunnan vankilaan.

Varhain perjantaina Suomen aikaa julkaistuista asiakirjoista käy muun muassa ilmi, että FBI sai Oswaldin henkeä koskevan uhkauksen vuorokautta ennen kuin Oswald surmattiin. Asiasta uutisoivat CNN ja Guardian.

– Rauhallisella äänellä puhunut mies soitti Dallasin toimistoomme eilisiltana ja sanoi olevansa jäsenenä komiteassa, joka aikoo tappaa Oswaldin, kerrotaan FBI-johtaja J. Edgar Hooverin muistiossa.

FBI ehti varoittaa Dallasin poliisia Oswaldia koskevasta tappouhkauksesta kahteen kertaan, ja poliisipäällikkö vakuutti, että Oswaldin suojatoimet ovat riittävät.

– Näin ei kuitenkaan ollut, muistiossa todetaan.

CNN: Julkaisematta jätetyissä asiakirjoissa tietolähteiden henkilöllisyyksiä

Presidentti Donald Trump siirsi joidenkin murhatutkintaan liittyvien asiakirjojen julkaisua muun muassa keskustiedustelupalvelu CIA:n ja liittovaltion poliisi FBI:n pyynnöstä, hallintoviranomaiset kertoivat.

– Minulla ei ole tänään muita vaihtoehtoja kuin hyväksyä nämä pyynnöt. Muutoin saattaisin sallia peruuttamattoman vahingon kansalliselle turvallisuudellemme, Guardian uutisoi Trumpin sanoneen asiaa koskevassa muistiossa.

Päätöksen myötä osa asiakirjoista jätettiin toistaiseksi julkistamatta, Guardian kertoo. Trump on määrännyt virastot arvioimaan asiaa uudestaan seuraavan 180 päivän aikana. Asiakirjojen julkistuksen seuraava aikaraja on 26. huhtikuuta ensi vuonna.

Julkaisematta jätetyissä asiakirjoissa on yksityiskohtaisia tietoja tutkinnassa osallisena olleista ihmisistä, uutisoi CNN. Asiasta uutiskanavalle kertoneen korkea-arvoisen hallintoviranomaisen mukaan asiakirjat sisältävät muun muassa tietoja tutkinnassa osallisena olleiden ihmisten henkilöllisyyksistä sekä heidän rooleistaan tietolähteinä. Lisäksi asiakirjoissa on tietoja tutkinnassa osallisena olleista ulkomaalaisista organisaatioista, viranomainen kertoo.

Asiantuntijat eivät odota suuria paljastuksia

Asiantuntijat arvioivat ennen asiakirjojen julkaisemista, että luvassa ei olisi suuria paljastuksia, jotka rauhoittaisivat salaliittoteoreetikoita. Odotukset ovat kohdistuneet lähinnä siihen, miten Oswaldin liikkeitä seurattiin ennen murhaa – varsinkin tämän Meksikon-matkalla seitsemän viikkoa ennen ampumista.

46-vuotiaana surmattu John F. Kennedy ehti toimia presidenttinä vuosina 1960–1963. Kun Kennedy vannoi virkavalansa 43-vuotiaana, hän oli maansa historian nuorin presidentti.

Kennedystä tuli neljäs salamurhassa surmansa saanut Yhdysvaltain presidentti. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme