Mainos
Mainos

Keski-Aasian maat muodostivat ydinaseettoman vyöhykkeen

Useat länsimaat ovat arvostelleet sopimusta jo ennalta toteamalla, että maat ovat erillisellä sopimuksella antaneet Venäjälle luvan kuljettaa ydinaseita maiden alueiden halki.

Viisi keskiaasialaista entistä neuvostotasavaltaa on julistautunut ydinaseettomaksi vyöhykkeeksi. Kazakstanin, Kirgisian, Tadzikistanin, Turkmenistanin ja Uzbekistanin ulkoministerit allekirjoittivat eilen sopimuksen Semipalatinskin kaupungissa, vain 120 kilometrin päässä entisen Neuvostoliiton ydinaseiden koealueelta.

Kazakstanin ulkoministeri Kassymjomart Tokajev sanoi sopimuksen olevan erityisen merkittävä aikana, jolloin taistellaan terrorismia vastaan. Sopimus estää omalta osaltaan joukkotuhoaseiden joutumisen terroristien käsiin, hän sanoi.

Useat länsimaat ovat arvostelleet sopimusta jo ennalta toteamalla, että maat ovat erillisellä sopimuksella antaneet Venäjälle luvan kuljettaa ydinaseita maiden alueiden halki. Tästä syystä Yhdysvaltain, Britannian ja Ranskan edustajat eivät osallistuneet sopimuksen allekirjoitukseen. Paikalla olivat sen sijaan YK:n ja Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n edustajat yhdessä Kiinan ja Venäjän suurlähettiläiden kanssa.

(MTV3-STT-AFP)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme