Mainos
Mainos

Keski-Euroopassa mitattu kohonneita cesium-pitoisuuksia

Keski- ja Etelä-Euroopassa mitattiin touko-kesäkuun vaihteessa lievästi kohonneita radioaktiivisen cesiumin pitoisuuksia.

Cesiumia havaittiin ilmassa pieniä määriä Sveitsissä, Ranskassa, Saksassa ja Italiassa. Suomessa kohonneita pitoisuuksia ei Säteilyturvakeskuksen mukaan havaittu. Euroopan unioni ja Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA kertoivat ilmanäytteiden tutkimustuloksista viranomaisille eilen.

-Syytä kohonneisiin arvoihin ei vielä tiedetä, mutta koska niiden analyyseissä ei löydetty muita radioaktiivisia aineita kuin cesiumia, alkuperänä ei voi olla esimerkiksi ydinreaktori tai ydinase, kertoi tarkastaja Kyllikki Aakko Säteilyturvakeskuksesta. Mitatut cesiumpitoisuudet olivat vain kymmenestuhannesosan luokkaa niistä pitoisuuksista, joita mitattiin Tshernobylin onnettomuuden jälkeen Suomessa.

Yksi mahdollisuus cesium-pitoisuuksien nousuun on mm. se, että jokin cesium-lähde, kuten sädehoitolaite on joutunut sulattoon.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme