Mainos
Mainos

Keskitysleiriltä selvinnyt Sonia ei unohda näkemäänsä: Morsian käveli hääpuvussaan natsien kaasukammioon

Natsien keskitysleiriltä selvinnyt varsovalainen Sonia K. kertoo uutiskanava CNN:n haastattelussa holokaustin kauhuista, jotka ovat syöpyneet hänen mieleensä.

Sonia ja hänen siskonsa pelastuivat holokaustista, mutta natsit tappoivat heidän isänsä, äitinsä ja veljensä.

Siskokset päätyivät Auschwitzin keskitysleirille, missä he pelastuivat valehtelemalla olevansa suutareita. Heidät vietiin erottelemaan leirillä murhattujen kenkiä.

- Joka kerta kun otin vauvan kengät, minun sydämeni pysähtyi, Sonia kertoo.

Eräs tapaus on syöpynyt Sonian mieleen erityisesti.

- Yhtenä päivänä mennessäni töihin käännyin ympäri ja näin Unkarista saapuvan junan, joka oli matkalla kaasukammioon. Junasta tuli morsian hääpuvussaan ja hän käveli suoraan kaasukammioon. Tietenkin heille oli sanottu, että he ovat menossa suihkuun.

Vuonna 1945 liittoutuneiden edetessä Sonia ja hänen siskonsa siirrettiin Auschwitzista. Heitä siirreltiin muiden keskitysleirien kautta ja lopulta heidät lähetettiin kuolemanmarssille.

- Kuolemanmarssilla ei ollut ruokaa eikä vettä. Jos kumarruit ottaaksesi lunta niin sinut tapettiin. Siskoni ja adoptiosiskoni raahasivat minua, sillä en enää erottanut päivää yöstä.

Huhtikuussa 1945 amerikkalaiset joukot vapauttivat siskokset. Tuhannesta kuolemanmarssilla olleesta oli Sonian arvion mukaan jäljellä enää satakunta.

Sonia kehottaa ihmisiä käyttämään kaiken energiansa antisemitismin ja rasismin kitkemiseen.

- Väkivallalla tai vihalla ei ratkaista mitään, hän kiteyttää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme