Mainos
Mainos

Kiina ei halua uiguureja soihtukulkueen yleisöksi

Kiinan Xinjiangin maakunnan asukkaat eivät ole tervetulleita seuraamaan olympiasoihtukulkuetta, kun se kulkee maakunnan läpi. Alueen viranomaiset ovat kehottaneet ihmisiä pysymään kotona ja ihailemaan soihtua televisiosta.

Kehotuksen taustalla on levottomuuksien pelko. Xinjiang on islaminuskoisten uiguurien kotiseutua, ja osa heistä tavoittelee alueelle itsenäisyyttä.

Tunteenpurkauksia on yritetty hillitä myös sanomalehtikirjoituksilla, joissa kansaa on kielletty ampumasta ilotulitteita tai huutamasta iskulauseita kulkueen aikana.

Kiinan ulkopuolella olympiasoihtu keräsi lukuisia kertoja ympärilleen mielenosoittajia. Monet heistä vastustivat Kiinan Tiibet-politiikkaa.

Soihdun oli tarkoitus kulkea kolmen päivän ajan myös Tiibetissä, mutta sen reittiä muutettiin, kun Kiinan maanjäristyksen uhreja muistettiin kolmen päivän suruajalla. Nyt soihtu käy Himalajalla vain pikaisesti Xinjiangista lähtiessään.

(MTV3-STT-Reuters)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme