Mainos
Mainos

Kiina ei niele Liu Xiaobon kuolemasta saamaansa kritiikkiä – "Asia on maan sisäinen"

Kiina torjuu saamansa kansainvälisen kritiikin rauhannobelisti Liu Xiaobon kuolemasta. Ulkoministeriön tiedottaja sanoo, että asia on Kiinan sisäinen eivätkä muut maat ole sellaisessa asemassa, että nämä voisivat kommentoida sitä sopimattomasti.

Liu oli kiinalainen ihmisoikeusaktivisti ja rauhannobelisti. Viranomaiset kertoivat torstaina, että hän kuoli kiinalaisessa sairaalassa 61-vuotiaana. Kommunistipuolueen kriitikko Liulla oli pitkälle edennyt maksasyöpä. Hänet siirrettiin viime kuussa vankilasta vartioituun sairaalaan, missä hän kuoli.

Liulle myönnettiin Nobelin rauhanpalkinto hänen työstään Kiinan ihmisoikeuksien hyväksi vuonna 2010. Liu ei päässyt noutamaan palkintoaan, koska hän suoritti kumouksellisesta toiminnasta saamaansa vankeustuomiota Kiinassa. Liuta kunnioitettiin seremoniassa tyhjällä tuolilla, jolle palkinto laskettiin.

Myös Nobel-komitea on kritisoinut Kiinaa Liun kuoleman takia. Komitea totesi tiedotteessaan, että Kiinan hallinnolla on suuri vastuu siitä, että Liu kuoli "ennenaikaisesti". Komitea pitää järkyttävänä, että Liuta ei siirretty paikkaan, jossa hän olisi saanut asianmukaista hoitoa ennen kuin oli jo myöhäistä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme