Mainos
Mainos

Kiina houkuttelee Pohjois-Koreaa rauhan tielle

Kiina yrittää suostutella Pohjois-Koreaa luopumaan ydinohjelmasta. Pohjois-Korea väittää rakentaneensa jo satoja ydinkärkiä.

Kiinan presidentti Hu Jintao tiettävästi tarjoaa Pohjois-Korealle lisää öljyä ja ruoka-apua täkynä tulolle neuvottelupöytään. Samaan aikaan Pohjois-Korean uhittelu voimatoimilla on yltynyt sotapuheiksi.

Pohjois-Korea uhittelee ydinohjelmansa kanssa nyt jo lähes mielikuvituksellisesti. - Yhdysvaltojen tiedustelutiedot ovat hyvin vaillinnaisia. He ovat 10-20 vuotta jäljessä. Se on tosiasia. Pohjois-Korealla on jo satoja ydinkärkiä ja kaikkien kohteena on amerikkalaisia kaupunkeja, kertoo johtaja Kim Myong-Chol Korean-Amerikan rauhaninstituutista.

Yhdeksän kuukautta on kulunut kun Pohjois-Korealla todettiin ydinaseohjelma. Viime viikolla Etelä-Korea jo uskoi pohjoisen saaneen työstettyä varastouraanistaan ydinasemateriaalia.

Varmasti tiedetään vain, että Pohjois-Korealla on miljoonan miehen armeija, joka sokeasti tottelee johtoa. Naapurit joutuvat ottamaan puheet vakavasti. Yleisesti kuitenkin uskotaan, että Pohjois-Korea paisuttelee uhkaansa kiristääkseen apua konkurssikypsän taloutensa ylläpitoon.

Tähän saakka alueen supervalta Kiina on vältellyt puuttumasta tilanteeseen, mutta nyt sotapuheet ovat olleet liikaa. Etelä-Korean kanssa on pidetty taktiikkapalaveri, erityislähettiläät ovat matkustelleet kiivaasti Venäjällä, Yhdysvalloissa ja itse Pohjois-Koreassa.

Uusin veto on presidentti Hun henkilökohtainen kirje, jossa hän kutsuu Pohjois-Koreaa neuvottelupöytään ja tarjoaa samalla öljyä ja ruokatarvikkeita.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 15.07.2003)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme